Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας της 5ης Μαΐου 2020: Το βασικό επιχείρημα

Το BVG παρατήρησε ότι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ζημιώνονται οι καταθέτες, γιατί εισπράττουν λιγότερους τόκους, και οι υγιείς επιχειρήσεις, γιατί οι προβληματικές επιβιώνουν παίρνοντας δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο (BVG) έκρινε με απόφασή του στις 5.5.2020 ότι, αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) δεν ασκεί πλήρη άλλα μόνον οριακό έλεγχο των μέτρων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), μη σταθμίζοντας σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας όλες τις πτυχές των μέτρων, ιδίως δε τις συνέπειες αυτών στην πραγματική οικονομία, και αδιαφορώντας αν έτσι η Ε.Κ.Τ. καταλήγει να ασκεί αρμοδιότητες που δεν ανήκουν στην Ένωση αλλά στα Κράτη μέλη, θα αναζητήσει από την Ε.Κ.Τ. τα δεδομένα που θα του επιτρέψουν να κρίνει πού τίθενται εκατέρωθεν τα όρια, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τη συνταγματική ταυτότητα της χώρας. 

Το ερώτημα που είχε θέσει το BVG στο Δ.Ε.Ε. ήταν αν η Ε.Κ.Τ., με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ασκεί ανεπιτρέπτως οικονομική πολιτική και όχι μόνο νομισματική, όπως δικαιούται. Το Δ.Ε.Ε. του απάντησε ότι η Ε.Κ.Τ. ασκεί νομισματική πολιτική – γιατί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποβλέπει στη σταθερότητα της αξίας του ευρώ, περιβάλλεται δε με επαρκείς εγγυήσεις ώστε να μη υπερβεί τα όριά του – ανεξαρτήτως αν η άσκηση νομισματικής πολιτικής έχει και αντίχτυπο στην οικονομία. Συνεπώς, κατά το Δ.Ε.Ε., η Ε.Κ.Τ. δεν υπερβαίνει τα όρια της δοτής αρμοδιότητας της Ένωσης στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής εφαρμόζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επρόκειτο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όπου η Ε.Κ.Τ., σε περίοδο ανώμαλα χαμηλού πληθωρισμού, θα αγόραζε ομόλογα, κυρίως κρατικά, για να “ρίξει” χρήμα στην αγορά, και έτσι να ανέβει ο μέσος πληθωρισμός στο 2%. Υπενθυμίζεται ότι σταθερότητα των τιμών, η κύρια αποστολή της Ε.Κ.Τ., σημαίνει, κατά την Ε.Κ.Τ., δύο τοις εκατό πληθωρισμό.

Το BVG παρατήρησε ότι με το πρόγραμμα αυτό (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) ζημιώνονται οι καταθέτες, γιατί εισπράττουν λιγότερους τόκους, και οι υγιείς επιχειρήσεις, γιατί οι προβληματικές επιβιώνουν παίρνοντας δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

Ιωάννης Σαρμάς
Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου


Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ένα ιδιαίτερο διάβημα σε μια εντελώς ιδιαίτερη υπόθεση: Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Κώστας Μποτόπουλος σχολιάζει την κρίσιμη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινηθεί κατά της Γερμανίας, με στόχο να διερευνήσει εάν το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκδίδοντας την απόφαση της 5ης Μαΐου 2020, με την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Περισσότερα

Ορισμένες σκέψεις με αφορμή τις γερμανικές εκλογές

Με αφορμή τις γερμανικές εκλογές, ο Γ. Ζώης γράφει για την υποχώρηση των παραδοσιακών κομμάτων, την ενίσχυση της Ακροδεξιάς και την αναγκαιότητα σύμπραξης των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στις προκλήσεις που αναδύονται τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

Περισσότερα

Μια έμμεση πλην σαφής αμφισβήτηση της υπεροχής του Ευρωπαϊκού έναντι του Εθνικού Δικαίου από την Νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, τιμάει ιδιαιτέρως το Παρατηρητήριο Θεσμικών και Συνταγματικών Εξελίξεων Syntagma Watch με ένα πολυδιάστατο κείμενο βαρύνουσας σημασίας με αφορμή τη θεώρηση των θεσμικών και πολιτικών επιπτώσεων της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας της 5ης Μαΐου 2020 (υπόθεση Weiss). Η μελέτη καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το δέον γενέσθαι, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Δ.Ε.Ε. και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας υπό ένα συνθετικό πρίσμα.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.