Search
Close this search box.
Με τη συμμετοχή νομικών, ακαδημαϊκών, καθηγητών, δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα: «Ο κόσμος μετά τον Covid-19».

Στη συζήτηση μετείχαν ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ο κ. Γιώργος Σιακαντάρης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Συγγραφέας, ο κ. Κώστας Μποτόπουλος, Συνταγματολόγος, Δικηγόρος, η κ. Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής περιεχομένου ΔιαΝΕΟσις και ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου, Πρόεδρος Ιδρύματος Τσάτσου.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος, στην εισήγησή του με τίτλο «Υγεία και Οικονομία στη μετά Covid-19 εποχή» ανέφερε ότι η στρατηγική είναι η βραχυπρόθεσμη αντιστάθμιση μεταξύ της ισοπέδωσης της καμπύλης επιδημίας και του μεγέθους της ύφεσης.  Η επιβράδυνση της φάσης της  αιχμής των λοιμώξεων με την επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης είναι πιθανό να παρατείνει το χρόνο που η οικονομία δεν λειτουργεί πλήρως. Η οικονομία είναι μια σύνθετη και  περίπλοκη κατάσταση, που συντίθεται από διασυνδεδεμένους παράγοντες όπως είναι οι προμηθευτές, οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, και οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει θετικές εξωτερικότητες στην υγεία, ενώ για την οικονομία, η απομόνωση παράγει αρνητικά εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Σιακαντάρης στην εισήγησή του με τίτλο «Ο πλουραλιστικός μονοκομματισμός της εκτελεστικής εξουσίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την παγκοσμιοποίηση αν και μειώθηκε η ισχύς των εθνικών κρατών, ενισχύθηκε εντός αυτών των κρατών η εκτελεστική εξουσία (και ο δικαστικός ακτιβισμός) σε βάρος των νομοθετικών σωμάτων.  Αυτή η ισχυροποίηση έκανε δυνατή την άνοδο ηγετών όπως οι Τραμπ, Τζόνσον, Κατσίνσκι και Όρμπαν. Πολιτικοί τύποι που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στο παρελθόν ότι θα ανέλθουν στην εξουσία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι αυτή η προϋπάρχουσα δυναμική να ενταθεί με την πανδημία και αν και δεν απειλείται ο πλουραλισμός να επικρατήσει μια ιδιόμορφη συγκέντρωση των εξουσιών με τη μορφή ενός πλουραλιστικού μονοκομματισμού της εκτελεστικής εξουσίας.  

Ο Κώστας Μποτόπουλος στην εισήγησή του με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην πανδημία» εστίασε κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η πανδημία έθεσε σε δοκιμασία, ανάμεσα στα άλλα, και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέλυσε την πορεία, και τη μορφή που τελικά πήρε, η έννοια της “αλληλεγγύης”, καθώς και τα επιμέρους μέτρα, ή και “πακέτα”, που προτάθηκαν, συζητήθηκαν και πιθανώς να υλοποιηθούν. Εξετάστηκε επίσης κατά πόσον όλες αυτές οι εξελίξεις είναι πιθανό να επιταχύνουν, και προς ποια κατεύθυνση, ευρύτερες αλλαγές στη λειτουργία, ακόμα και στη λογική, της Ένωσης.

Η Φερενίκη Παναγοπούλου στην τοποθέτησή της για την «Πανδημία και προστασία προσωπικών δεδομένων» ανέφερε ότι η δικαιοπολιτική διάσταση της πανδημίας αναδύεται μαζί με μια σειρά από κρίσιμα διλήμματα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην σύγκρουση ανάμεσα στο δικαίωμα προστασίας δεδομένων και το δημόσιο συμφέρον προστασίας της δημόσιας υγείας. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα παραχωρήσουμε ένα μέρος της ιδιωτικότητάς μας χάριν της δημόσιας υγείας; Ιδιαίτερης σημασίας επί τούτου είναι η συζήτηση αναφορικά με την ψηφιακή ιχνηλάτηση, το υγειονομικό διαβατήριο, αλλά και τις κάμερες στα σχολεία. Τέλος, άξια προβληματισμού είναι η πρόσβαση στην πληροφορία, καθώς η πανδημία μετατράπηκε σε «πληροφοριοδημία».

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε συνοπτικά, στην τηλεργασία και τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, στο contact tracing, στις τεχνολογίες παρακολούθησης και στις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα είδαμε μια γρήγορη προσαρμογή με γρήγορες και αληθινά χρήσιμες λύσεις.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης στην εισήγησή του με τίτλο «Κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα και τις εργασιακές σχέσεις» εστίασε στο γεγονός ότι η πανδημία προκάλεσε τη συγκρότηση ενός νέου πεδίου επιχειρηματικής δραστηριότητας με αντικείμενο την επιτήρηση όσων έχουν νοσήσει. Η μετάβαση από την επιτήρηση με τους όρους της παραδοσιακής ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που αποσκοπεί, τύποις τουλάχιστον, στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σε μια νέα εποχή όπου η βιομετρική παρακολούθηση θα επιτρέπει τελικά την ανίχνευση των ψυχολογικών αντιδράσεων και του «ενδιάθετου φρονήματος» όλων των πολιτών εν ονόματι της δημόσιας υγείας, θα συνιστούσε μια κοσμοϊστορική μεταβολή.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Είναι υποχρεωτική η ψήφος στις Ευρωεκλογές;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν αν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτικές ή όχι, με τον όρο όμως ό,τι ισχύει για τους δικούς τους πολίτες, να ισχύει και για τους λεγόμενους ενωσιακούς πολίτες.

Περισσότερα

Το Σύνταγμα, οι συναθροίσεις και η Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Η συνταγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια για τέσσερεις ημέρες, με προφανή στόχο την μη διεξαγωγή των πορειών της 17.11.2020, παραμένει ένα σύνθετο θέμα, το οποίο, αναμενόμενα, δεν διαλεύκανε η απόφαση της Προέδρου του ΣτΕ επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής. Ούτε, όμως, και οι απορριπτικές αποφάσεις επί της αιτήσεων αναστολής, που εκδόθηκαν στις 19.11.2020, από την Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, επικεντρώνονται στην ουσία των εκατέρωθεν επιχειρημάτων μιας και ο νομικός συλλογισμός του δικαστηρίου στηρίζεται στο άρθρο 52.6.β’ π.δ. 18/1989 και δη στη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.