Search
Close this search box.
Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ανάγκη αυστηρής και επώδυνης κριτικής που εκφράζεται με σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα. Η διαφωνία για τα συνταγματικά ζητήματα, ενόψει του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων, πρέπει να προάγει και να εξυψώνει τον δημόσιο διάλογο με αναγωγή στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος.

Το σύγχρονο συνταγματικό δίκαιο είναι διαλογικό. Στην καρδιά του βρίσκεται το επιχείρημα και το αντεπιχείρημα. Ο πλουραλισμός των νομικών απόψεων γύρω από τα επίμαχα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του Συντάγματος και εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται τα θεσμικά προβλήματα υπό το φως των θεμελιωδών συνταγματικών αρχών.

Στην περίπτωση επί παραδείγματι της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» θα κριθεί σε λίγες μέρες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα του θεσμού αυτού υπό το πρίσμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Οι υπογράφοντες το παρόν υπηρετούν τον κλάδο του συνταγματικού δικαίου για αρκετές δεκαετίες. Οι απόψεις μας για τη συνταγματικότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν ταυτίζονται. Συμφωνούμε όμως ότι, ανεξάρτητα από την όποια διαφοροποίηση στα επιστημονικά ζητήματα, θεμέλιο της επιστημονικής μας κοινότητας είναι ο διάλογος και πρωταρχικό μας καθήκον στην υπηρεσία της ακαδημαϊκής ελευθερίας είναι να προασπίζουμε το ήθος του διαλόγου.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και απέναντι στους κινδύνους που καιροφυλακτούν, έκκλησή μας είναι η τήρηση από όλους ορισμένων βασικών διαδικαστικών κανόνων με σπουδαιότερο εκείνον που επιβάλλει την αποφυγή απαξιωτικών χαρακτηρισμών και προσωπικών επιθέσεων εναντίον όσων υποστηρίζουν διαφορετική άποψη από τη δική τους. Ο κανόνας αυτός είναι κρίσιμος προκειμένου η επιστημονική συζήτηση να διεξάγεται με όρους ευπρέπειας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ συναδέλφων, οι οποίοι διαφωνούν. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν υποκαθιστούν το επιχείρημα ούτε αποτελούν «επιχείρημα αυθεντίας», επειδή η αυθεντία η οποία έχει έρεισμα στον λόγο περί του πρακτέου δεν απαλλάσσει από το βάρος της επιχειρηματολογίας επί αμφισβητούμενων ζητημάτων.

Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ανάγκη αυστηρής και επώδυνης κριτικής που εκφράζεται με σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα. Η διαφωνία για τα συνταγματικά ζητήματα, ενόψει του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων, πρέπει να προάγει και να εξυψώνει τον δημόσιο διάλογο με αναγωγή στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος. Κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων της ακαδημαϊκής ευπρέπειας. Όσοι επιλέγουν τον δρόμο των προσωπικών επιθέσεων ή και ύβρεων αντί των επιχειρημάτων, καταρρακώνοντας το ήθος του διαλόγου, κινούνται εκτός του κύκλου της σύγχρονης επιστημονικής κοινότητας του συνταγματικού δικαίου.

Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δικηγόρος & Γιάννης Τασόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Δικηγόρος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για αποστολή συμβολών στο νέο περιοδικό e-Πολιτεία

Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου αποφάσισε να ιδρύσει, να θέσει υπό την αιγίδα του και να χρηματοδοτήσει τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης με τίτλο «e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Περισσότερα

Δικαιώματα για τα ζώα: τι λέει η πολιτική θεωρία

Είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος ώστε να ξεπεραστεί η ανθρωποκεντρική πρόσληψη του Συνταγματικού Δικαίου, που τοποθετεί την αξία του ανθρώπου στο επίκεντρο των δικαιωμάτων; Με αφορμή το βραβευμένο βιβλίο των Sue Donaldson & Will Kymlicka, “Ζωόπολις – Μια πολιτική θεωρία για τα δικαιώματα των ζώων” (εκδ. Πόλις, 2021), ο Ξενοφώντας Κοντιάδης στοχάζεται γύρω από τα θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και την ιδιότητα του πολίτη στον 21ο αιώνα.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.