Η Μαρία Μ. Μηλαπίδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «Άριστα». Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2017 υπήρξε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται ως Νομικός στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ, που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro». Τον Σεπτέμβριο του 2021 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο χώρο του Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής με αντικείμενο τα «Νομικά Ζητήματα στην Αρχή της Ζωής υπό το πρίσμα της νομολογίας του ΕΔΔΑ».
Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση & Βιοηθική Διάσταση», από το 2016 συμμετέχει ως διδάσκουσα στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Medical Research Methodology, στο ελληνόφωνο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία», καθώς και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Κριτική Σκέψη και Ήπιες Δεξιότητες (Soft Skills) του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020 έως σήμερα διδάσκει, επίσης, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «MSc in Human Reproduction» του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2021 συμμετέχει ως διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφηβική Ιατρική και Φροντίδα Υγείας Εφήβων» του ίδιου Τμήματος. Έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης» του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ κατά τα έτη 2015 έως 2019 δίδασκε επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ με τίτλο «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή». Επιπλέον, από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 απασχολείται ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις».
Συμμετέχει στην οργάνωση και διδασκαλία Σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης ΑΠΘ με θέμα «Ιατρικές Πράξεις: Νομικά και Ηθικά Ζητήματα», όπως επίσης και στα θερινά σχολεία που από το 2016 διοργανώνει το Εργαστήριο.
Από το Δεκέμβριο του 2005 συμμετέχει στο θεματικό ΔΙΚΤΥΟ της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ», είναι μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, του οποίου και ασκεί χρέη Εκτελεστικής Διευθύντριας του από τον Ιανουάριο του 2019.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται του χώρου της Βιοηθικής και του Ιατρικού Δικαίου. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες, ένα βιβλίο σε συνεργασία με άλλο συγγραφέα και πάνω από 60 μελέτες – σχόλια που έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη και έχει δύο τέκνα.