Search
Close this search box.
Ο Σπύρος Βλαχόπουλος σχολιάζει την ενδεχόμενη αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, από το 3% των ψήφων πανελλαδικά στο 5%. Όσον αφορά το υφιστάμενο όριο του 3%, αυτό έχει κριθεί συνταγματικό από τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα που αποτελεί έννομο αγαθό συνταγματικής περιωπής. Παρόλα ταύτα, το οποιοδήποτε όριο δεν παύει να αποτελεί απόκλιση από την αρχή της ισότητας της ψήφου και να στερεί από κάποιους συμπολίτες μας τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους στη λαϊκή αντιπροσωπεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, όσο μεγαλύτερο είναι το όριο εισόδου στη Βουλή, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να κριθεί αντισυνταγματικό. Πολλοί αναφέρουν ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου για να εισέλθει ένα κόμμα στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή («Bundestag»), θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει το 5% σε επίπεδο γερμανικής Επικράτειας. Με μια όμως σημαντική διαφορά! Στη Γερμανία υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα με διπλή ψήφο και στενές εκλογικές περιφέρειες. Εάν ένα κόμμα κερδίσει τρεις τέτοιες περιφέρειες («Direktmandaten») εκλέγει βουλευτές, έστω και εάν δεν έχει συγκεντρώσει το 5% των ψήφων στη γερμανική Επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσωπείται στην παρούσα γερμανική Βουλή το κόμμα της Αριστεράς («Die Linke»), παρότι δεν συγκέντρωσε το 5% των ψήφων. Να σημειωθεί ακόμη ότι το 2011 το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 5% για την εκλογή των αντιπροσώπων του γερμανικού λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι με το όριο αυτό στις ευρωεκλογές του 2009 έμεινε χωρίς εκπροσώπηση το 10,8% των έγκυρων ψήφων, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι το όριο του 5% αντίκειται στις αρχές της ισότητας της ψήφου και της ισότητας των ευκαιριών για τα πολιτικά κόμματα.

Εκτός όμως από τα αυστηρώς συνταγματικά ζητήματα, ανακύπτει και ένας ευρύτερος προβληματισμός. Πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η αύξηση του ορίου στο 5% με το επιχείρημα της διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας, όταν με το υφιστάμενο όριο του 3% και οκτακομματική Βουλή η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών; Εάν στόχος όσων προτείνουν το όριο του 5% είναι να αποτρέψουν την εκ νέου είσοδο των Σπαρτιατών στο Κοινοβούλιο, ας αναρωτηθούν πόσο απέχει το 5% από το 4,63% που συγκέντρωσε το κόμμα αυτό στις εκλογές του Ιουνίου. Συνδυάζοντας όλα τα ανωτέρω και έχοντας υπόψη την αποδειχθείσα αναποτελεσματικότητα των εκλογικών απαγορεύσεων, ένα, νομίζω, ότι πρέπει να είναι το συμπέρασμα: Ας αφήσουμε τις «εν θερμώ» συζητήσεις για ευκαιριακές εκλογικές ρυθμίσεις και ας αντιμετωπίσουμε την ουσία των πραγμάτων, που δεν είναι άλλη από τη γνήσια αντιπροσώπευση του πολίτη και την επίλυση των ζωτικών του προβλημάτων.   

Σπύρος Βλαχόπουλος
Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ

Πηγή: Αναδημοσίευση από το «ΒΗΜΑ», 02.07.2023

 

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Εκλογές και Fake News στις ΗΠΑ

Με αφορμή τις αυριανές, κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ και την ακραία πόλωση που έχει χωρίσει τον αμερικανικό λαό σε δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, η Ελένη Χρυσουλάκη και ο Γιώργος Ζώης εξετάζουν το φαινόμενο των fake news, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην εκλογή Τραμπ το 2016, καθώς και πώς εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια του τέως Προέδρου.

Περισσότερα

Ασφάλεια του Δικαίου: Προϋπόθεση και Ζητούμενο στο «διάλογο» του κοινού Νομοθέτη και της κεντρικής Διοίκησης με το ΣτΕ για έναν αποτελεσματικό και δίκαιο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, σύμφωνο με το Σύνταγμα και την Ε.Σ.Δ.Α

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου αναλύει εμβριθώς τις προϋποθέσεις για δίκαιη Πολεοδομική και Χωροταξική συγκρότηση της χώρας, με στόχο ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης των παρόντων και μελλοντικών γενεών σε μία οργανωμένη Πολιτεία.

Περισσότερα

Προκήρυξη διαδικτυακού online προγράμματος: “Τα δικαιώματα των διοικουμένων στην πράξη”

Το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ διοργανώνει, στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΑΠΘ, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα δικαιώματα των διοικουμένων στην πράξη».

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.