Search
Close this search box.

Νέα κυκλοφορία: Η Νομοθέτηση ως Επιστήμη, Π. Καρκατσούλης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ επανεκδίδουν σε ηλεκτρονική μορφή τη μελέτη του εμπειρογνώμονα δημόσιας διοίκησης, Συμβούλου του ΑΣΕΠ και π. βουλευτή, Παναγιώτη Καρκατσούλη, «Η Νομοθέτηση ως Επιστήμη».

Πρόλογος στη νέα έκδοση: Παναγιώτης Καρκατσούλης
Σελ.: 149
Έτος πρώτης κυκλοφορίας: 1990
Επανέκδοση σε e-book ελεύθερης πρόσβασης:
2023

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε, για πρώτη φορά, πριν από 33 χρόνια και αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση μιας νέας επιστημονικής πειθαρχίας, της Νομοθέτησης.

Σε αυτήν παρουσιάζεται το κοινωνικο-πολιτικό υπόβαθρο της Νομοθέτησης που διαμορφώθηκε με βάση τις εξελίξεις στις κοινωνικές επιστήμες κατά τις ταραχώδεις αλλά και παραγωγικές δεκαετίες 1960-1970. Η υποχώρηση του νομικού θετικισμού και η είσοδος στην εποχή των αυτοματισμών και της ψηφιακής εποχής δημιούργησαν εύφορο έδαφος για την ώσμωση ρευμάτων που έρχονταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με πιο ενδιαφέρουσα τη ζεύξη της Δημόσιας Πολιτικής και του μάνατζμεντ με την Κοινωνιολογία και τη νομική επιστήμη.

Στη «Νομοθέτηση ως Επιστήμη» προτείνεται η εισαγωγή ενός κύκλου σπουδών που θα συνδυάζει τη θεωρία και την πρακτική, δημιουργώντας επαγγελματίες νομοθέτες και εργαλεία κατάλληλα για την βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως είναι η Ανάλυση Επιπτώσεων.

Εκείνο όμως που διακρίνει τη «Νομοθέτηση ως Επιστήμη» είναι η μεθοδολογική στοιχείωσή της με βάση την θεωρία των αυτοαναφερόμενων κοινωνικών συστημάτων του Niklas Luhmann και των επιγόνων του. Με επίκεντρο τις θεωρίες της κοινωνικής διαφοροποίησης και της εργαλειακής κλειστότητας που προέρχονται από την Κυβερνητική, της αυτοοργάνωσης και την αυτοποίησης από τη Βιολογία και την Ψυχολογία, διαγράφεται ο αναστοχαστικός χαρακτήρα του σύγχρονου κανόνα δικαίου. Αυτή η θεωρητική ανάλυση αποτελεί τη βάση μιας νομοθετικής επιστήμης που μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες ενός περίπλοκου, σύνθετου και αντιφατικού κόσμου, διατηρώντας το δίκαιο ως μηχανισμό κοινωνικής ενσωμάτωσης και το κράτος δικαίου ως θεμέλιο των σύγχρονων δημοκρατιών.

Τρεις δεκαετίες μετά, η «Νομοθέτηση ως Επιστήμη» παραμένει επίκαιρη στις επισημάνσεις της και χρήσιμο βοήθημα για όποιον αναζητά νέες λύσεις σε παλιά, αλλά διαχρονικά επίκαιρα, προβλήματα. 

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Σύνταγμα και Πανδημία: Τα δικαιώματα των προσφύγων (video podcast)

Στο 6ο βίντεο του αφιερώματος για τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για την ιδιότητα του πολίτη και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Περισσότερα

Separate but (not) equal ή “Romani lives matter”;

Με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους των Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη, ο Χαράλαμπος Κουρουνδής γράφει για την ιστορία και την εφαρμογή του δόγματος “διαχωρισμένοι αλλά ίσοι” στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Περισσότερα

Διαδηλώσεις και πανδημία: Σκέψεις με αφορμή τη ΣτΕ (Ολ) 1681/2022 (video)

Η Άννα Τσιφτσόγλου εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης ΣτΕ (Ολ) 1681/2022, η οποία αφορά την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων κατά το τετραήμερο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου το 2020.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.