Search
Close this search box.

ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΙ

Ο Νίκος Παπασπύρου, με αφορμή τα τεκταινόμενα και τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διασαφηνίζει κάποια κρίσιμα ζητήματα, αναφορικά με τις αρχές και τους κανόνες που οφείλουν να διέπουν τα πολιτικά κόμματα, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία τους.

Αν και όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν πρωτίστως στην τέχνη των πολεμικών ανταποκριτών, είναι χρήσιμο να εκτεθούν ορισμένα νομικά δεδομένα και συναφείς σκέψεις. Το Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία των πολιτικών κομμάτων, ορίζοντας παράλληλα ότι όχι μόνο η δράση, αλλά και η οργάνωσή τους οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι τα κόμματα οφείλουν να έχουν γνωστούς και διαφανείς καταστατικούς κανόνες, αρχές και οργανωτικές δομές. Παράλληλα όμως, η ερμηνεία και εφαρμογή αυτών των κανόνων ανήκει καταρχήν στα ίδια τα όργανα των κομμάτων, ως στοιχείο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας τους.

Ο Άρειος Πάγος, με αφορμή εθελούσια διάλυση κόμματος, έκρινε ότι τα δικαστήρια δεν έχουν ευθέως εξουσία να κρίνουν τα ίδια εσωτερικές διαφορές, καθώς τα οικεία εκεί ζητήματα, αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό, ανήκουν στην αρμοδιότητα του συνεδρίου του πολιτικού κόμματος ως του ανώτατου και κυρίαρχου οργάνου του. Υπενθύμισε όμως, παράλληλα, ότι η διαφάνεια στις οργανωτικές δομές επιτρέπει την πολιτική αξιολόγησή από μέρους των πολιτών της εικόνας που εμφανίζουν τα κόμματα προς τα έξω σε σχέση με την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία τους (ΑΠ Α1’ 590/2009).

Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολίτες δικαιούνται και, υπό όρους δημοκρατικής υπευθυνότητας, καλούνται, να αξιολογούν την τήρηση των καταστατικών αρχών και την εν γένει δημοκρατικότητα των κομμάτων. Έτσι, ο συνάδελφος Κοντιάδης έχει υποστηρίξει ότι κατά το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ η άρση της εμπιστοσύνης από την ΚΕ δεν συνεπάγεται την καθαίρεση του Προέδρου, αλλά, κατά γράμμα, τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, ώστε αυτό να λύσει αυθεντικά και δημοκρατικά την μεταξύ τους διαφορά. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής, ο αρχηγός κόμματος που εκλέγεται από τη βάση δεν έλκει τη νομιμοποίησή του από την ΚΕ.

Διαφορετικό ζήτημα από την τήρηση του καταστατικού είναι η τήρηση της κοινής νομοθεσίας. Τα κόμματα οφείλουν και μπορούν να εξαναγκαστούν να τηρούν τους γενικούς κανόνες, και σε αυτούς περιλαμβάνεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων – εκτός και στο βαθμό που τα ίδια τα μέλη έχουν συναινέσει σε σύννομη χρήση για την εκπλήρωση της συνταγματικής αποστολής των κομμάτων. Φυσικά, τα αρμόδια κομματικά όργανα θα κρίνουν ζητήματα τυχόν πειθαρχικής ευθύνης των μελών. Ωστόσο, η εκδοχή της διαγραφής όποιου ζητά – έστω άκομψα και καθ’ υπερβολή – τον αυστηρό σεβασμό των αστικών δικαιωμάτων του, υπόκειται σε αξιολόγηση από τους πολίτες. Και προφανώς ξενίζει.

Εν τέλει, η δημόσια αξιολόγηση δεν παραβλέπει τον ρόλο των κομμάτων ως θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εδώ θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και ορισμένος αυταρχισμός. Στην αρχαία Αθήνα, το αμεσοδημοκρατικό πολίτευμα γνώριζε τον θεσμό του οστρακισμού. Με τον δεκαετή εξορισμό ενός εκκολαπτόμενου τυράννου, επιλύονταν διαφορές ανάμεσα στις ελίτ, ώστε να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα. Με μία όμως ειδοποιό διαφορά: τον αποφάσιζε ο λαός, στην εκκλησία του δήμου.   Ώστε να μην μπορεί μία φατρία να αποφασίζει μόνη της την μοίρα της άλλης, αποκλείοντας την τελευταία από τον  δήμο.

Νίκος Παπασπύρου

Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Πηγή: Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ, 11.10.2024.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ενεργειακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένα Κλειδί για την Ασφάλεια και τη Βιωσιμότητα

Ο Παναγιώτης Γαλάνης αναλύει την έννοια της ενεργειακής αλληλεγγύης στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση των ανισοτήτων και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης.

Περισσότερα

Μία ιστορική δικαστική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Τασόπουλος αναλύει τη σημασία της ιστορικής δικαστικής απόφασης, αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών, για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η εξουσία σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία έχει υποχρέωση λογοδοσίας με πειστικές απαντήσεις και όχι με εκφοβιστικές ενέργειες.

Περισσότερα

Η Στιγμή της Μεταπολίτευσης- Αποτίμηση του Συνεδρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο ‘’Η Στιγμή της Μεταπολίτευσης (Ιούλιος 1974 – Αύγουστος 1975): Τα κρίσιμα συνταγματικοπολιτικά ζητήματα”, την περασμένη Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, φωτίζοντας καίριας σημασίας κεφάλαια αυτής της κομβικής μεταπολιτευτικής περιόδου.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.