Search
Close this search box.

Το Νομικό Πλαίσιο και οι Προκλήσεις του Υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Παναγιώτης Γαλάνης επεξηγεί τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να μπορέσει το υδρογόνο να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ.

Εισαγωγή

Το υδρογόνο αναδεικνύεται ως ένας κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναγνωρίζει το δυναμικό του υδρογόνου ως καθαρή ενεργειακή πηγή που μπορεί να συμβάλει στην απανθρακοποίηση διαφόρων τομέων, όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Ωστόσο, η ανάπτυξη του υδρογόνου αντιμετωπίζει μια σειρά από νομικές και πρακτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το Νομικό Πλαίσιο του Υδρογόνου στην ΕΕ

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που παρουσιάστηκε το 2019, θέτει τον στόχο της ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Το υδρογόνο θεωρείται βασικό στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα το “πράσινο” υδρογόνο που παράγεται μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στρατηγική για το Υδρογόνο

Τον Ιούλιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη “Στρατηγική για το Υδρογόνο”, η οποία θέτει ένα πλαίσιο για την προώθηση της παραγωγής και χρήσης υδρογόνου σε όλη την ΕΕ. Η στρατηγική περιλαμβάνει:

   • Φάση 1 (2020-2024): Εγκατάσταση ηλεκτρολυτών ανανεώσιμης ενέργειας έως 6 GW για την παραγωγή έως 1 εκατομμυρίου τόνων πράσινου υδρογόνου.

   • Φάση 2 (2025-2030): Επέκταση σε 40 GW ηλεκτρολυτών και παραγωγή έως 10 εκατομμυρίων τόνων.

   • Φάση 3 (μετά το 2030): Μαζική εφαρμογή υδρογόνου σε όλους τους τομείς που είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν.

Ρυθμιστικό Πλαίσιο και Πρότυπα

    • Κανονισμοί για τις Υποδομές: Η ΕΕ εργάζεται για την ανάπτυξη ενιαίων προτύπων για την αποθήκευση και μεταφορά υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου.

     • Εγγυήσεις Προέλευσης: Θεσμοθέτηση συστημάτων για την πιστοποίηση του υδρογόνου βάσει της μεθόδου παραγωγής του (πράσινο, μπλε, γκρι).

     • Κρατικές Ενισχύσεις και Χρηματοδότηση: Πλαίσια για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα υδρογόνου, συμβατά με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Προκλήσεις του Υδρογόνου στην ΕΕ

Τεχνικές Προκλήσεις

      • Κόστος Παραγωγής: Το πράσινο υδρογόνο είναι ακόμη πιο ακριβό σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα και το γκρι υδρογόνο.

      • Υποδομές: Ανεπάρκεια δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογόνου. Απαιτείται αναβάθμιση ή νέα κατασκευή υποδομών.

      • Τεχνολογική Ωριμότητα: Οι τεχνολογίες ηλεκτρόλυσης και καύσης υδρογόνου βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη.

Ρυθμιστικές Προκλήσεις

       • Ασυνέπεια Κανονισμών: Διαφοροποίηση στα νομικά πλαίσια μεταξύ των κρατών-μελών δημιουργεί εμπόδια στην ενιαία αγορά.

       • Ορισμοί και Ταξινόμηση: Η ανάγκη για σαφείς ορισμούς των διαφόρων τύπων υδρογόνου και των προτύπων παραγωγής.

       • Αδειοδότηση και Διαδικασίες: Πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για την έγκριση έργων υδρογόνου.

Οικονομικές Προκλήσεις

       • Υψηλές Επενδύσεις: Απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου.

       • Ανταγωνιστικότητα: Το υδρογόνο πρέπει να γίνει οικονομικά ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας.

       • Κινήτρα και Ενισχύσεις: Η ανάγκη για μακροπρόθεσμα πολιτικά και οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών.

Περιβαλλοντικές Προκλήσεις

         • Βιωσιμότητα Παραγωγής: Εξασφάλιση ότι η παραγωγή υδρογόνου δεν έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

         • Εκπομπές Καθ’ Όλη τη Διάρκεια Ζωής: Ανάλυση του κύκλου ζωής για την αξιολόγηση των πραγματικών εκπομπών CO₂.

Συμπεράσματα

Το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί αυτό το δυναμικό, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο. Η δημιουργία ενός συνεκτικού και υποστηρικτικού νομικού πλαισίου, η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών είναι κρίσιμες για την επιτυχία του υδρογόνου στην Ευρώπη.

Παναγιώτης Γαλάνης

Δικηγόρος Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου, Μεταδιδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για αναφέροντες παραβάσεις ενωσιακού δικαίου: Μια πρώτη επισκόπηση του ν. 4990/2022

Η Φερενίκη Παναγοπούλου και ο Θεόδωρος Ρέντζιος αναλύουν τον ν. 4990/2022, με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία της ΕΕ για τους πληροφοριοδότες ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Περισσότερα

Μία πρώτη νίκη της Κλιματικής Δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Η συλλογικότητα των πολιτών το μεγάλο «όπλο» έναντι της ευθύνης των Κρατών για την κλιματική δράση

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου εξηγεί γιατί δικαιώθηκε η προσφυγή της Ένωσης γυναικών κατά της Ελβετίας ενώπιον του ΕΔΔΑ, σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερα

Αυτοπροσδιορισμός και αυταρχισμός

Στις 18.5.2020 ψηφίστηκε διάταξη στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ως «φυσικό φύλο» εκείνο που «βασίζεται στη γέννηση και το γονιδίωμα» και κατ’ αποτέλεσμα δεν αναγνωρίζεται πλέον η ιδιότητα των «τρανσέξουαλ» σε άτομα που έχουν προβεί σε αλλαγή φύλου και απαγορεύεται η αναγραφή της ως άνω αλλαγής στα δημόσια μητρώα και σε επίσημα έγγραφα. Από νομική άποψη, η συγκεκριμένη τροποποίηση πάσχει πολλαπλά.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.