Search
Close this search box.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1911

Αναδημοσίευση
Η Β' Διπλή Αναθεωρητική Βουλή που αναδείχθηκε τον Νοέμβριο του 1910 πραγματοποίησε το 1911 την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1864.

Το 1909 εκδηλώθηκε στο Γουδί κίνημα από αξιωματικούς και οπλίτες της φρουράς των Αθηνών. Το κίνημα υιοθέτησε το πρόγραμμα του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», μιας μυστικής οργάνωσης αξιωματικών υπό τον συνταγματάρχη Ν. Ζορμπά. Ο Βασιλέας Γεώργιος και η Κυβέρνηση δέχτηκαν το εν πολλοίς αόριστο αυτό πρόγραμμα.

Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Κρήτη, ο οποίος πρότεινε την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1864. Η πρόταση του έγινε δεκτή από τον Βασιλέα και από τα πολιτικά κόμματα.

Το σχέδιο Αναθεώρησης του Συντάγματος του 1864, το οποίο συνέταξε ο περιώνυμος καθηγητής Ν. Ν. Σαρίπολος, έγινε δεκτό από τη Βουλή. Μετά τη διάλυση της αναδείχθηκε η νέα Βουλή, η Διπλή Αναθεωρητική. «Διπλή» ονομάσθηκε, διότι σύμφωνα με την περί αναθεωρήσεως διάταξη του Συντάγματος του 1864, η Αναθεωρητική Βουλή έπρεπε να αποτελείται από διπλάσιο αριθμό βουλευτών. Η Βουλή αυτή διαλύθηκε σχεδόν αμέσως, ύστερα από εισήγηση του Βενιζέλου, διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν τόσο ανομοιογενής που δεν μπορούσε να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Β’ Διπλή Αναθεωρητική Βουλή αναδείχθηκε τον Νοέμβριο του 1910 και με γρήγορους ρυθμούς πραγματοποίησε το 1911 την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1864.

Ο Εθνικός Διχασμός

Το 1913 δολοφονήθηκε ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Κωνσταντίνος Α’. Η διαφωνία Βασιλέως και Πρωθυπουργού κατέληξε σε παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου τον Φεβρουάριο του 1915. Ο Βασιλέας διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε εκλογές. Νικητής αναδείχθηκε ο Βενιζέλος. Ο Κωνσταντίνος όμως διέλυσε εκ νέου τη Βουλή και επαναπροκήρυξε εκλογές, στις οποίες το κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου δεν συμμετείχε, διαμαρτυρόμενο για τις αλλεπάλληλες παραβάσεις του Συντάγματος. Η κρίση του 1915 συνεχίσθηκε με ένταση κατά τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Σπυρόπουλος, Κ. Φίλιππος (2006): Εισαγωγή στο Συνταγματικό Δίκαιο, Αθήνα-Κομοτηνή: Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Οι όροι κράτος και πολιτεία

Τόσο ο όρος κράτος όσο και ο όρος πολιτεία δημιουργήθηκαν ως χαρακτηρισμοί της έννομης συμβίωσης του ανθρώπου. Πολλές φορές η χρήση των όρων γίνεται ως εάν να επρόκειτο για συνώνυμα. Η ιστορία όμως των όρων αυτών αναδεικνύει θεμελιώσεις μεταξύ τους διαφορές.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.