Ερώτηση Πολίτη: Πώς κρίθηκε η εν λόγω περικοπή αντισυνταγματική στο τμήμα και τελικά κρίνεται (με το ίδιο Σύνταγμα και τους ίδιους νόμους) συνταγματική;
Απάντηση: Ως προς το πρώτο σκέλος του ερωτήματος για τη συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων σας παραπέμπω στην ανάρτηση «Δικαστικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής».
Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σας, σας παραπέμπω στην απάντηση που δώσαμε στο παρακάτω ερώτημα με αναφορά στο άρθρο 100, παρ.5 του Συντάγματος. («Σχετικά με τη φημολογούμενη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα ΔΥ και ΟΤΑ: α) Μπορεί να προσβληθεί κάπου (πχ ΕΔΑΔ); β) Γιατί χρειάστηκε Ολομέλεια αφού υπήρχε προηγούμενη απόφαση;»)
Επίσης, σε σχέση με το ερώτημά σας πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ελέγχου της συνταγματικότητας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, συχνά με δύσκολα νομικά διλήμματα και σταθμίσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αποφάσεις έχουν πλειοψηφία και μειοψηφία και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επιλαμβάνεται όταν υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων για το ίδιο ζήτημα. Αυτό υπενθυμίζει ότι ο σοβαρός σχολιασμός αποφάσεων προϋποθέτει τη δημοσίευσή τους.
Ξενοφών Κοντιάδης
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου