Πώς μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες από τα προεκλογικά ψέματα των πολιτικών;

Τα ψεύδη ήταν πάντα κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο τρόπος που τα Συντάγματα στις δημοκρατίες προστατεύουν τους πολίτες από το ψέμα είναι η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης.

Ερώτηση Πολίτη: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες από τα προεκλογικά ψέματα των πολιτικών; Μήπως τα φαινόμενα αυτά, αυξάνουν το αντιδημοκρατικό κίνημα από αριστερά και από δεξιά κινήματα;

Απάντηση:

Τα ψεύδη ήταν πάντα κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η καρικατούρα του πολιτικού που ψεύδεται και τάζει δεν είναι ξένη στα δημοκρατικά πολιτεύματα.

Ο τρόπος που τα Συντάγματα στις δημοκρατίες προστατεύουν τους πολίτες από το ψέμα είναι η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης. Οι πολίτες ενημερώνονται, συγκρίνουν και κρίνουν. Η πατερναλιστική απαγόρευση κάθε ψεύδους θα είχε μεγαλύτερο τίμημα για το δημοκρατικό πολίτευμα από τη ζημιά που προκαλούν τα ψεύδη.

Η άποψη του J.S. Mill για την αξία που έχει το ίδιο το ψέμα για τον διάλογο, ως μέσο ανάδειξης της αλήθειας, είναι χαρακτηριστική. Η αλήθεια λάμπει πιο καθαρά όταν έχει αναμετρηθεί με το ψέμα.

Σύμφωνα με την κλασσική προσέγγιση του Mill, οι περιορισμοί της ελεύθερης έκφρασης είναι επιβλαβείς: αν μια γνώμη που περιορίζεται εκφράζει την αλήθεια, η κοινωνία στερείται την αλήθεια. Αν είναι λανθασμένη ή εκφράζει ένα ψέμα, τότε η κοινωνία στερείται την πληρέστερη κατανόηση της αλήθειας, που προκύπτει από τη σύγκρουσή της με το ψέμα. Αν, τέλος, μια γνώμη εκφράζει μισή αλήθεια και μισό ψέμα, τότε ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η κοινωνία να μάθει ολόκληρη την αλήθεια είναι επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των απόψεων. Ο δρόμος προς την αλήθεια σπάνια είναι ευθύς – στην αλήθεια φθάνει κανείς συνήθως μέσω παρεκκλίσεων.

Η σημερινή πρόοδος της τεχνολογίας θέτει νέες διακινδυνεύσεις. Η διάχυση ψεμάτων και fake news από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και απαιτεί νέες μορφές ρυθμίσεων της ελευθερίας της έκφρασης, που δεν θα την περιορίζουν υπέρμετρα. Ήδη δημιουργούνται νέα πλαίσια fact checking με σκοπό την προστασία του ελεύθερου διαλόγου. Η δημοκρατία είναι πάντα ένα work in progress που προσδιορίζεται και  από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εχθρούς της.

Αλκμήνη Φωτιάδου
Συνταγματολόγος (Διδάκτωρ Νομικής), Δικηγόρος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Υπάρχει ιδιωτική ζωή στο facebook;

Ενώ η έκθεσή μας στο Facebook γίνεται κατόπιν συναίνεσης (ενίοτε απόρροια τυπικής και μηχανικής διαδικασίας), και ενώ το νομικό καθεστώς που αφορά την προστασία του ιδιωτικού μας βίου και των προσωπικών μας δεδομένων είναι πλούσιο σε διατάξεις, οι ρωγμές στην ιδιωτικότητά μας εξακολουθούν να υφίστανται.

Περισσότερα

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αντιβαίνει η όχι στην ισότητα όλων των πολιτών;

Το γιατί υπάρχει πρόβλημα με το ειδικό καθεστώς της ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα, μπορεί να το κατανοήσει κανείς μόνον αν συνδέσει το ειδικό αυτό καθεστώς, εν όψει των περιπτώσεων που καλύπτει, με τους στόχους τους οποίους εξυπηρετεί.

Περισσότερα

Πώς ορίζονται και ποιες είναι οι οργανωτικές βάσεις του πολιτεύματος;

Ορίζονται ως οι γνωσιοθεωρητικές και πρακτικές προϋποθέσεις της συγκρότησης και λειτουργικής αναπαραγωγής της κοινωνίας των ίσων και ελευθέρων πολιτών, φορέων αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.