Search
Close this search box.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν αν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτικές ή όχι, με τον όρο όμως ό,τι ισχύει για τους δικούς τους πολίτες, να ισχύει και για τους λεγόμενους ενωσιακούς πολίτες.

Η οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών, μεταξύ των οποίων και οι Ευρωεκλογές, ανήκει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα οποία καθορίζουν και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές. Από την άλλη βέβαια, οι Ευρωεκλογές αναδεικνύουν τα μέλη ενός ενωσιακού οργάνου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συνδέονται στενά με την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, άρα είναι εύλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με αυτές.

Το άρθρο 8 της οδηγίας 93/109/ΕΚ του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 1993 καθορίζει τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι. Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου, «ο κοινοτικός εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο κράτος μέλος της κατοικίας, εφόσον έχει εκδηλώσει τη βούλησή του προς τούτο», ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο, «αν η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο κράτος μέλος της κατοικίας, η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τους κοινοτικούς εκλογείς που έχουν εκδηλώσει τη βούληση αυτή».

Προκύπτει λοιπόν ότι η παραπάνω οδηγία σέβεται την αρχή της θεσμικής αυτονομίας των κρατών μελών και δεν θίγει τις εθνικές διατάξεις σχετικά µε τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος ψήφου από τους ημεδαπούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αφήνει στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν αν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτικές ή όχι, με τον όρο όμως ό,τι ισχύει για τους δικούς τους πολίτες, να ισχύει και για τους λεγόμενους ενωσιακούς πολίτες.

Η υποχρεωτικότητα της ψήφου: Σε ποιες χώρες ισχύει  

Ο ιστότοπος Η Ευρώπη σου (Your Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα ειδικότερα, με τον νόμο 4255/2014 σχετικά με την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει τις εκλογές αυτές υποχρεωτικές, κατά το πρότυπο των βουλευτικών εκλογών. Το άρθρο 1, παράγραφος 1, εδάφιο β’ ορίζει ρητά ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική».

Συνεπώς, η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες πολίτες, άρα κατ’ ανάγκην και για τους πολίτες άλλων κρατών μελών που κατοικούν εδώ και έχουν εκδηλώσει τη θέληση να ψηφίσουν με την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Απόστολος Βλαχογιάννης
Δ.Ν. Université Panthéon-Assas Paris II
Μέλος Σ.Ε.Π. στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπής υπερασπιστής των αξιών στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαϊκή ενοποίηση;

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένεσης λειτουργεί όπως κάθε Δικαστήριο με βάση κανόνες δικαίου. Όλοι οι δικαστές δεσμεύονται από την απρόσωπη κανονιστική γλώσσα του ενωσιακού δικαίου. Αφ’ης ορισθούν, παύουν να εκπροσωπούν την χώρα που τους διόρισε. Υπηρετούν το δίκαιο της Ένωσης, και πριν απ’ όλα τις γενικές αρχές του. Μια βασική -ίσως η πιο θεμελιώδης αρχή- είναι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Περισσότερα

Podcast | Συναντήσεις στο Σύνταγμα Ε19: Ευρωεκλογές: Και γιατί να ψηφίσω;

Ο Ξενοφών Κοντιάδης και ο Κώστας Μποτόπουλος συζητούν για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Γιατί οι προεκλογικές εκστρατείες των ελληνικών κομμάτων κινούνται πάντα γύρω από εθνικά ζητήματα; Ποια είναι τα πραγματικά διακυβεύματα των φετινών ευρωεκλογών και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη; Τελικά, έχει σημασία η ψήφος μας και αν ναι, γιατί;

Περισσότερα

Βήμα προς την Πολιτική Ένωση;

Το γενναίο πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας περικλείει μεγαλύτερη δυναμική πέρα από την αυτονόητη οικονομική σημασία που έχει κυρίως για τις χώρες μέλη που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να σηματοδοτήσει το άνοιγμα της διαδικασίας για βαθύτερη ενοποίηση, για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Πολιτική Ένωση.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.