Ερώτηση Πολίτη:
Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα σαν θεσμός ή όχι και γιατί;
Απάντηση:
Η συζήτηση για την μεταβολή του συστήματος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από τα δικαστήρια παραμένει επίκαιρη εδώ και πολλά χρόνια και απασχολεί τον αναθεωρητικό νομοθέτη και την επιστήμη κάθε φορά που ξεκινάει μία αναθεωρητική διαδικασία. Παρότι στη χώρα μας επικράτησε η παράδοση του διάχυτου, συγκεκριμένου και παρεμπίπτοντος ελέγχου συνταγματικότητας του νόμου, τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το ισχύον σύστημα προσφέρουν σοβαρά επιχειρήματα στους υποστηρικτές της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου οργάνωσε πριν από τρία χρόνια μία δημόσια αντιπαράθεση με τη συμμετοχή συνταγματολόγων και ανώτατων δικαστών, που ανέπτυξαν τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα σχετικά με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το σχετικό βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει έναν ζωντανό διάλογο πάνω σε αυτό το πολύ κρίσιμο πρόβλημα.
Θετικές τοποθετήσεις επί του θέματος εκφράζονται από τον κ. Σπύρο Βλαχόπουλο (Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) και τον κ. Στέλιο Κουτνατζή (Λέκτορα Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης). Αντιθέτως, αρνητικές απόψεις διατυπώνονται από τον κ. Βασίλη Ανδρουλάκη (Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας) και τον κ. Γιάννη Τασόπουλο (Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών). Τρίτη γνώμη εκφράζεται από τον κ. Φίλιππο Σπυρόπουλο (Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών).