Συνέχιση των Εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος: Η τελευταία συνεδρίαση πριν την ψηφοφορία

Την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2019 συνεχίσθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 1 για την καθιέρωση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής και την προσθήκη στο εν λόγω άρθρο παρ. 4 για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και ερμηνευτικής δήλωσης για τα όρια απόκλισης από το αναλογικό σύστημα. Επίσης, συζητήθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 56 (προσθήκη νέας παραγράφου) προκειμένου να τεθεί όριο βουλευτικών θητειών μετά το οποίο δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ένας βουλευτής.

Την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2019 συνεχίσθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία συνεδρίασή της πριν την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί επί των προτάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων την επόμενη εβδομάδα (8/11/2019).

Η συζήτηση αφορούσε στην αναθεώρηση: α) του άρθρου 54 παρ. 1 για την καθιέρωση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής και την προσθήκη στο εν λόγω άρθρο παρ. 4 για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και ερμηνευτικής δήλωσης για τα όρια απόκλισης από το αναλογικό σύστημα και β) του άρθρου 56 (προσθήκη νέας παραγράφου) προκειμένου να τεθεί όριο βουλευτικών θητειών μετά το οποίο δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ένας βουλευτής. Για όλα τα θέματα αυτά, η ανάγκη αναθεώρησης είχε διαπιστωθεί με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών και συνεπώς στην παρούσα Βουλή θα απαιτηθούν τουλάχιστον 180 ψήφοι.

Το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων: Σύγκλιση απόψεων και διαφοροποιήσεις  

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων. Υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να καθιερώσει ειδικές διατάξεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κατ’ απόκλιση των γενικών διατάξεων για την ψήφο όσων διαμένουν στη χώρα. Οι ειδικές αυτές διατάξεις θα αφορούν στη διαπίστωση ύπαρξης ισχυρού δεσμού μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων και της χώρας.

Από την άλλη, υπήρξαν ορισμένες διαφοροποιήσεις ως προς την ακριβή μορφή που θα πρέπει να πάρει η διάταξη, διαφοροποιήσεις που συνδέονται και με τις αποκλίσεις που υπάρχουν, σε ένα βαθμό, στη διακομματική επιτροπή για την ψήφιση του νόμου. Γενική πάντως είναι η εκτίμηση ότι τελικά θα προστεθεί στο άρθρο 54 μια τέτοια διάταξη, η οποία θα διευκολύνει συνταγματικά τη διαμόρφωση του νόμου που θα αφορά στην ψήφο των αποδήμων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα εξακολουθεί να απαιτεί την ψήφο των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών καθώς η αναθεώρηση δεν μπορεί να θίξει το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος που δεν συμπεριλαμβάνεται στις αναθεωρητέες διατάξεις.

Το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής

Ως προς την καθιέρωση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής που είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προ-αναθεωρητική Βουλή, επιβεβαιώθηκε η αντίθεση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Από την πλευρά τους, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης του αναλογικού εκλογικού συστήματος χωρίς όμως τους περιορισμούς που θέτει η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ (όριο 3% και απόκλιση μέχρι 10% των εδρών σε σχέση με το ποσοστό των ψήφων).

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για θέσπιση ορίου βουλευτικών θητειών συμφώνησε μόνο η Ελληνική Λύση.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ελάχιστα ρεαλιστική πολιτικά η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ

Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης σχολιάζει το ζήτημα του συνταγματοπολιτικού ρόλου του ΠτΔ που ανακύπτει σε κάθε συζήτηση για πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος και εξετάζει κατά πόσο θα ήταν εφικτή η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.

Περισσότερα

Αφιέρωμα // Αναθεώρηση του Συντάγματος// Η πρώτη φάση της εν εξελίξει αναθεωρητικής διαδικασίας (2018-2019)

Η τέταρτη κατά σειρά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης αναθεωρητική διαδικασία ξεκίνησε το 2018. Η πρώτη φάση της αναθεώρησης ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια μετά από σχετική συζήτηση με δύο ψηφοφορίες που απείχαν μεταξύ τους 1 μήνα (14.2.2019 & 14.3.2019). Οι διαδικασίες στην Αναθεωρητική Βουλή του 2019 θα έχουν διάρκεια που θα είναι χρονικά πιο κοντά στο τετράμηνο του 2008, δεδομένου ότι κεντρική θέση στην αναθεώρηση κατέχει η πρόταση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Περισσότερα

Συνταγματικοί προβληματισμοί σε μία καταρχήν θετική ρύθμιση για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων

Η επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης για την διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων είναι μία δύσκολη υπόθεση ενόψει της ατυχούς ρύθμισης του άρθρου 51 παρ. 4 εδ. β΄ του Συντάγματος. Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο του ΚΚΕ για την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας και των όρων που πρόβαλε για την υπερψήφιση της νέας ρύθμισης. Δυστυχώς, οι όροι αυτοί είναι συνταγματικώς προβληματικοί.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.