Ερώτημα Πολίτη:
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του. Σε ένα υποθετικό (και ακραίο σενάριο) όπου ο αρμόδιος υπουργός αποφασίσει λ.χ. να μην καλύπτονται πλέον από το δημόσιο σύστημα υγείας τα έξοδα νοσηλείας ατόμων που παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα) που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα θα προέκυπτε θέμα αντισυνταγματικότητας; Θα μπορούσε, βάσει του συντάγματος μας, να εκδοθεί μία τέτοια υπουργική απόφαση περιορίζοντας (θεμιτά ή αθέμιτα) δικαιώματα;
Απάντηση:
Μπορεί το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή το κράτος, να αρνηθεί νοσηλεία σε πρόσωπο που λόγω μέθης προκάλεσε με υπαιτιότητά του τον τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα; Μπορεί το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή το κράτος, να αρνηθεί νοσηλεία σε πρόσωπο που προκάλεσε τον αυτοτραυματισμό του σε απόπειρα αυτοκτονίας; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά.
Το κράτος έχει υποχρέωση να περιθάλπει κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το λόγο που προκάλεσε την ανάγκη περίθαλψής του.
Η καθολικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων, επομένως και του δικαιώματος στην υγεία, σημαίνει ότι προστατεύονται για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Έννομες τάξεις όπου έχει ενδεχομένως προταθεί περιορισμός στην πρόσβαση σε δημόσιο σύστημα υγείας για τους λόγους που αναφέρονται στο ερώτημα (ΗΠΑ; Αυστραλία;) δεν έχουν συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην υγεία.
Καϊδατζής Ακρίτας
Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Περισσότερα για τον αντικαπνιστικό νόμο μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο:
Το στοίχημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας (Γιώργος Δίελλας).