Οι εκπαιδευτικές δράσεις επικεντρώνονται στις νομικές και κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στο εθνικό και ευρωπαϊκό-διεθνές πλαίσιο με βασικό ερώτημα το εάν υπάρχουν λύσεις. Οι συμμετέχοντες μέσα από το διάλογο και μια σειρά ενεργητικών μαθησιακών τεχνικών (καταιγισμός ιδεών, παιχνίδι ρόλων, debate, μελέτες περίπτωσης, σχολιασμός οπτικοακουστικού υλικού):
- θα εμπλακούν δημιουργικά στην κριτική ανασκόπηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου προσδιορισμού και διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος
- θα προβληματιστούν για τις επιδράσεις που έχει η συγκρουσιακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως προς την επίταση της προσφυγικής κρίσης
- θα αναπτύξουν τη δικής τους επιχειρηματολογία και θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις της σύγχρονης μεταναστευτικής κινητικότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τις διεθνείς γεωπολιτικές μεταβολές σε συνάρτηση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά πρότυπα.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ομαδοσυνεργατικής και ενεργητικής μάθησης στοχεύουν στα εξής:
- Να εξοικειώσουν τους νέους με τη διερεύνηση και τον εντοπισμό παραδοσιακών και νέων τεχνικών επιχειρηματολογίας σε διάφορες μορφές γραπτού και προφορικού λόγου.
- Να καλλιεργήσουν στους συμμετέχοντες δεξιότητες σκέψης και επιχειρηματολογίας πάνω σε βασικά ζητήματα της Δημοκρατίας.
- Να τους καταστήσουν ευφάνταστους δημιουργούς πρωτότυπης επιχειρηματολογίας στη βάση ομαδοσυνεργατικού πνεύματος.
- Να τους δώσουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με πολίτες διαφορετικών γνωστικών πεδίων, ανακαλύπτοντας τη διεπιστημονικότητα της πολιτειακής παιδείας.
Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας Syntagma Watch στην ειδική υποενότητα Δράσεις – Δήλωσε Συμμετοχή.
Η συμμετοχή στο Θεματικό Διάλογο και στο Σεμινάριο είναι δωρεάν και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή των εκπαιδευτικών δράσεων θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα», έχοντας ως στόχο να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δημοκρατίας, θέτουν στο επίκεντρο την ενδυνάμωση της φωνής των νέων πολιτών μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας.
Εκπαιδευτικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη (21 & 22 Νοεμβρίου 2019): Οι νέοι αξιολογούν το Πρόγραμμα καθώς και την πλατφόρμα SyntagmaWatch
θερμές ήταν οι εντυπώσεις των νέων πολιτών που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2019.
«Αυτό που κράτησα περισσότερο είναι η πάρα πολύ ευεργετική ώσμωση διαφορετικών ανθρώπων και κυρίως η ευκαιρία που δόθηκε ο ένας να ακούσει τον άλλον, να πάρει από τον άλλον ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε ορισμένα θέματα μαζί του, γιατί έτσι το κέρδος πολλαπλασιάζεται. Και αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία» επισημαίνει ο Γιώργος Μπαλατσούκας, φοιτητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο όφελος των δράσεων αυτών αναφέρθηκε και ο Προκόπης Παναγόπουλος, τεταρτοετής φοιτητής Νομικής, ο οποίος κρατάει δύο λέξεις που συμπυκνώνουν την ουσία τους: εμπλουτισμός και γνωριμία. Όπως διευκρινίζει «εμπλουτισμός γνώσεων, παραστάσεων, ερεθισμάτων και σίγουρα γνωριμία με ανθρώπους αλλά και με έννοιες, οι οποίες θα με καταστήσουν ενεργότερο πολίτη από αυτόν που ήδη είμαι».
Ως εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους πολίτες «τόσο για τη διαμόρφωση της πολιτικής τους συνείδησης όσο και για τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής σκέψης» περιέγραψε το διήμερο των εκπαιδευτικών δράσεων η Φράγκου Μαρία, Πολιτικός και Νομικός επιστήμονας, εξειδικευμένη στο Συνταγματικό Δίκαιο.