Το 1909 εκδηλώθηκε στο Γουδί κίνημα από αξιωματικούς και οπλίτες της φρουράς των Αθηνών. Το κίνημα υιοθέτησε το πρόγραμμα του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», μιας μυστικής οργάνωσης αξιωματικών υπό τον συνταγματάρχη Ν. Ζορμπά. Ο Βασιλέας Γεώργιος και η Κυβέρνηση δέχτηκαν το εν πολλοίς αόριστο αυτό πρόγραμμα.
Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Κρήτη, ο οποίος πρότεινε την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1864. Η πρόταση του έγινε δεκτή από τον Βασιλέα και από τα πολιτικά κόμματα.
Το σχέδιο Αναθεώρησης του Συντάγματος του 1864, το οποίο συνέταξε ο περιώνυμος καθηγητής Ν. Ν. Σαρίπολος, έγινε δεκτό από τη Βουλή. Μετά τη διάλυση της αναδείχθηκε η νέα Βουλή, η Διπλή Αναθεωρητική. «Διπλή» ονομάσθηκε, διότι σύμφωνα με την περί αναθεωρήσεως διάταξη του Συντάγματος του 1864, η Αναθεωρητική Βουλή έπρεπε να αποτελείται από διπλάσιο αριθμό βουλευτών. Η Βουλή αυτή διαλύθηκε σχεδόν αμέσως, ύστερα από εισήγηση του Βενιζέλου, διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν τόσο ανομοιογενής που δεν μπορούσε να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η Β’ Διπλή Αναθεωρητική Βουλή αναδείχθηκε τον Νοέμβριο του 1910 και με γρήγορους ρυθμούς πραγματοποίησε το 1911 την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1864.
Ο Εθνικός Διχασμός
Το 1913 δολοφονήθηκε ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Κωνσταντίνος Α’. Η διαφωνία Βασιλέως και Πρωθυπουργού κατέληξε σε παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου τον Φεβρουάριο του 1915. Ο Βασιλέας διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε εκλογές. Νικητής αναδείχθηκε ο Βενιζέλος. Ο Κωνσταντίνος όμως διέλυσε εκ νέου τη Βουλή και επαναπροκήρυξε εκλογές, στις οποίες το κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου δεν συμμετείχε, διαμαρτυρόμενο για τις αλλεπάλληλες παραβάσεις του Συντάγματος. Η κρίση του 1915 συνεχίσθηκε με ένταση κατά τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: Σπυρόπουλος, Κ. Φίλιππος (2006): Εισαγωγή στο Συνταγματικό Δίκαιο, Αθήνα-Κομοτηνή: Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.