Η πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» αποτελεί προϊόν δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ μιας βασικής ομάδας επιμέλειας και συντονισμού των δράσεων του έργου και ενός ευρέος δικτύου ειδικών επιστημόνων, εξειδικευμένων σε θέματα Συντάγματος, θεσμών και Δημοκρατίας, που περιλαμβάνει περισσότερα από 40 άτομα.
Η βασική Oμάδα Έργου, που επιμελείται τη συνολική πορεία του προγράμματος, συγκροτείται από τα παρακάτω άτομα:
Συντονίστρια της Ομάδας Έργου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Διαχείρισης και Προώθησης
Γενικός Υπεύθυνος Περιεχομένου της ιστοσελίδας
Παρακάτω ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των επιστημονικών συνεργατών του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα», ενώ το πλήρες βιογραφικό μπορείτε να το βρείτε επιλέγοντας τη φωτογραφία του καθενός.
Ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης είναι Καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δικηγόρος, διδάκτωρ δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Πρόεδρος του Royal Commonwealth Society Cyprus Branch και του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας, σύμβουλος έκδοσης του Cyprus Review και εκδότης της Επιθεώρησης Κυπριακού και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1978, ασκεί ενεργό δικηγορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.
Η Ντία Αναγνώστου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Κύρια Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ (από το 2004 μέχρι σήμερα). Κατείχε ερευνητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (1999-2000), και στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Ινστιτούτο (Jean Monnet Fellow 2000-2001, Fernand Braudel Fellow 2009, Marie Curie Fellow 2010-2012).
Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «ΑΑ Lawyers». Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εμπειρία στους τομείς του Ποινικού Δικαίου, ιδίως στα οικονομικά εγκλήματα, του Δικαίου Πληροφορικής και των Προσωπικών Δεδομένων.
H Ιωάννα Αναστασοπούλου είναι δικηγόρος Αθηνών και διευθύνουσα εταίρος της δικηγορικής εταιρείας “Α-Law Firm”.
Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος είναι Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει Συνταγματικό Δίκαιο και Δίκαιο των Μέσων Ενημέρωσης στο Νομικό Τμήμα του ΑΠΘ (1993-1995) και Ηθική και Δεοντολογία των Μέσων Ενημέρωσης στο ΠΜΣ του Παντείου Πανεπιστημίου «Ψυχολογία και ΜΜΕ» (2003-2009).
Η Μαρία Αποστολάκη είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Σπούδασε Νομικά και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Πολιτική. Ασχολείται με τις έμφυλες διακρίσεις, την ενδοοικογενειακή βία και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, τη Νομική Υπηρεσία του οποίου συντονίζει.
Ο Γρηγόρης Αυδίκος είναι διδάκτωρ νομικής του τμήματος νομικής του ΕΚΠΑ και έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα κοινωνικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2013 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Δικαστικός Πληρεξούσιος του Ν.Σ.Κ., ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και δικηγόρος.
Ο Δημήτριος Βασιλείου γεννήθηκε το 1967 στη Γερμανία, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1990), δικηγόρος-μέλος του ΔΣΑ από το έτος 1992, δικηγορεί αποκλειστικά στο πεδίο του εργατικού δικαίου, για ζητήματα του οποίου αρθρογραφεί επίσης τακτικά σε νομικά περιοδικά, και είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου.
Ο Φίλιππος Βασιλόγιαννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται ιδίως σε ζητήματα φιλοσοφίας του δικαίου, πολιτικής φιλοσοφίας, βιοηθικής και μεταηθικής. Πρόσφατη η μονογραφία του “Πρόσωπα, Λόγοι, και Πράγματα: Ιδιοκτησία και μη Διανεμητική Δικαιοσύνη” (Αθήνα: Εκδόσεις Ευρασία, 2016).
Ο Μανόλης Βελεγράκης αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το έτος 1997. Στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas) για μεταπτυχιακές σπουδές, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Εσωτερικού Δημοσίου Δικαίου» και τον επόμενο χρόνο, μεταπτυχιακό δίπλωμα «Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου». Από το έτος 2010 δικηγορεί στο γραφείο «Κυριακάκης-Πιτσιλής-Βελεγράκης» (KPV), ασχολούμενος με υποθέσεις διοικητικού δικαίου, δικαίου της ενέργειας και δημοσίων συμβάσεων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γενικός Εισηγητής της πλειοψηφίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001.
Η Σοφία Βιδάλη είναι Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διευθύντρια και διδάσκουσα του ΜΠΣ “Εγκληματολογικές και Ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος” της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, διδάσκουσα στο ΜΠΣ Κοινωνική και Πολιτισμική Εγκληματολογία του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου, μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (www.eemeke.org).
Ο Τάκης Βιδάλης είναι νομικός, διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 2001 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και από το 1988 δικηγόρος Αθηνών.
O Γιώργος Βλασσόπουλος είναι Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Εξειδικεύεται στο Εργατικό Δίκαιο με γόνιμη ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία. Είναι Μέλος του Σώματος Μεσολαβητών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Ο Απόστολος Βλαχογιάννης είναι διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών και έγινε δεκτός για τη θέση λέκτορα σε γαλλικά πανεπιστήμια. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Ο Σπύρος Βλαχόπουλος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
Η Μαγδαληνή-Χριστίνα Βλάχου-Βλαχοπούλου είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ως υπότροφος του ΙΚΥ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, όπου έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία.
Ο Δημήτριος Α. Βουκελάτος γεννήθηκε το 1994 και κατάγεται από την Πρέβεζα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 2018. Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και ξεκίνησε να εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος, αρχικά στην Πρέβεζα και έπειτα στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε με επιτυχία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Υποψηφίων Δικηγόρων τον Δεκέμβρη του 2019 και έκτοτε εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κύριο αντικείμενο της εργασίας του είναι ο τομέας του Διοικητικού Δικαίου, ενώ τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο πεδίο των Συνταγματικών ελευθεριών, των Διοικητικών Πράξεων και της Αστικής Ευθύνης του Δημοσίου.
O Δημήτρης Βούλγαρης είναι δικηγόρος Αθηνών. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2006, ενώ από το 2019 διδάσκει ως ακαδημαϊκός υπότροφος στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Η Χριστίνα Βρεττού είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου. Aσκεί ενεργό δικηγορία και παρέχει υπηρεσίες στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Μαρία Γαβουνέλη είναι Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ο Παναγιώτης Γαλάνης είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Μεταδιδάκτωρ της ίδιας σχολής, από την οποία και απέκτησε με άριστα πτυχίο Νομικής και με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ) στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος, της Πολεοδομίας και της Ενέργειας.
Η Αικατερίνη Γανίδη είναι δικηγόρος, διορισμένη στον Άρειο Πάγο και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το έτος 2008 έχει χειριστεί, ως δικηγόρος, πληθώρα υποθέσεων δημοσίου, αστικού και ποινικού δικαίου, ενώ από το έτος 2018 κατέχει θέση προϊσταμένης του τομέα νομικών υπηρεσιών του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου και της Πολιτικής Επιστήμης.
Ο Γιώργος Γερανάκης είναι Δικηγόρος και Μεταπτυχιακός Φοιτητής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
H Σταυρούλα Γεωργίου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ δημοσίου δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί μάχιμη και συμβουλευτική δικηγορία από το 2005 και είναι δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Ο Γεώργιος Ν. Γεωργόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
Η Βαρβάρα Γεωργοπούλου σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Pierre Mendès France της Γκρενόμπλ. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις και πολιτικές, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με «άριστα».
Η Γεωργία Γιαννακούρου είναι Καθηγήτρια Δικαίου και Πολιτικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Ξενοφών Α. Γιαταγάνας είναι διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993) με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο καθώς και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή. Είναι δικηγόρος Αθηνών (από το 1974), Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Μ.Ε.) και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (από τον Απρίλιο του 2004).
Ο Αναστάσιος Γκατζούφας είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Η Αναστασία Γκόνη – Καραμπότσου είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στα ζητήματα έμφυλης βίας στην Ισπανία (UNED) και είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικών Νομικών Σπουδών της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ. Κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι η διεθνής και ευρωπαϊκή προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και οι φεμινιστικές νομικές σπουδές.
Ο Χρήστος Βλ. Γκόρτσος είναι Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ο Αναστάσιος Γουργουρίνης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Athens Public International Law Center – AthensPIL), συνεργαζόμενο μέλος (membre associé) του Κέντρου Ερευνών Δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων και Διεθνών Επενδύσεων (Centre de Recherche sur le Droit des Marchés et des Investissements Internationaux de Dijon – CREDIMI) του Université de Bourgogne και Επιστημονικός Συνεργάτης του Γραφείου Διεθνών και Συνταγματικών Θεσμών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Κωνσταντίνος Γώγος είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ., όπου διδάσκει διοικητικό δίκαιο, διοικητική δικονομία και δίκαιο περιβάλλοντος, χωροταξικό και πολεοδομικό. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, επισκέπτης ερευνητής στις Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και επισκέπτης καθηγητής στο θερινό τμήμα του Ομοσπoνδιακού Πανεπιστημίου της Βαλτικής (Καλίνινγκραντ, Ρωσία)
Ο Παναγιώτης Δανιάς είναι Εφέτης Δ.Δ., Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών από το 2018.
Ο Γιώργος Δελλής (1967) είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή της Αθήνας, habilité à diriger des recherches στο Πανεπιστήμιο Paris II Panthéon-Assas στο Παρίσι και δικηγόρος Αθηνών. Από το 1996 ως το 2000 θήτευσε ως εισηγητής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γιώργος Δίελλας είναι διδάκτωρ διοικητικής επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι Σύμβουλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Γιάννης Δρόσος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.
O Παύλος Ελευθεριάδης είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει φιλοσοφία του δικαίου, συνταγματικό δίκαιο και δίκαιο της ΕΕ. Έχει γράψει τα βιβλία Συνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (Σάκκουλας, 1999), Legal Rights (Οxford, 2008) και A Union of Peoples (Oxford, 2020), καθώς και πολλές άλλες μελέτες στη θεωρία του δικαίου και το δημόσιο δίκαιο. Δικηγορεί στα αγγλικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια ως Barrister από το γραφείο Francis Taylor Building, στο Λονδίνο.
Ο Τριαντάφυλλος Ζολώτας είναι Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων και διδάκτορας της Νομικής Σχολής (Dr. iur.) του Πανεπιστημίου Leibniz του Αννοβέρου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ενώ, ως υπότροφος των Ιδρυμάτων «Τσάγκα-Δεσποτίδου» και «Αλέξανδρος Ι. Σβώλος», της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και του Ιδρύματος «Fritz Thyssen», συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Leibniz του Αννοβέρου, από το οποίο έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MLE) και στο οποίο εκπόνησε διδακτορική διατριβή και μεταδιδακτορική έρευνα.
Η Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – γνωστικό αντικείμενο «Δημόσιο και ιδίως Διοικητικό Δίκαιο», Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και τακτικό μέλος της ΑΠΔΠΧ.
Η Ρένα Θεολογίδου είναι δημοσιογράφος, η οποία για πολλά χρόνια εργάστηκε στην στην ΕΡΤ έχοντας την επιμέλεια και την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών που έγραψαν ιστορία.
Ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Ως πρεσβευτής-σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών (1978-2004) έχει συμμετάσχει σε όλες τις σημαντικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στη Ε.Ε., των Διακυβερνητικών Διασκέψεων για την επεξεργασία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, της Συνθήκης του Maastricht για την Ευρωπαϊκή Ένωση, των Συνθηκών Amsterdam και Νίκαιας ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης (Convention) για την επεξεργασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Συμμετείχε, επίσης, στις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Ο Μιχάλης Ιωαννίδης είναι senior research fellow στο Ινστιτούτο Max Planck Συγκριτικού Δημοσίου και Διεθνούς Δικαίου της Χαϊδελβέργης. Έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (2016/2017) και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (έως σήμερα). Η έρευνα και η διδασκαλία του επικεντρώνονται στο συγκριτικό και ενωσιακό συνταγματικό δίκαιο καθώς και στο δημόσιο οικονομικό δίκαιο, σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.
Ο Γιάννης Φ. Ιωαννίδης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με ειδίκευση σε υποθέσεις δημοσίου και ποινικού δικαίου. Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και από το Φεβρουάριο του 2011 έως και τον Ιούλιο του 2012 ήταν Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συμμετέχει στο Συμβουλευτικό όργανο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Ο Παναγιώτης Καζής είναι Δικηγόρος – ποινικολόγος, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ποινικού Κώδικα, πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες και σεμινάρια για θέματα Ποινικού Δικαίου και ως επιστημονικός συνεργάτης στην έκδοση του Λεξικού Νομικής Ορολογίας Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας.
Ο Ακρίτας Καϊδατζής είναι Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο και Συνταγματική Ιστορία στη Νομική Σχολή και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, καθώς και ως ειδικός επιστήμονας στο Α.Σ.Ε.Π.
Ο Δημήτρης Καιρίδης σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο και διεθνείς σχέσεις στο Fletcher School, στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Δίδαξε διεθνή πολιτική στο Harvard, στο Tufts, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διεθνή – ευρωπαϊκή πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εκλέχθηκε βουλευτής της Β1 εκλογικής περιφέρειας, Βόρειος Τομέας Αθηνών, στις 7 Ιουλίου 2019.
Ο Κωνσταντίνος Κακαβούλης είναι δικηγόρος Αθηνών, ασχολούμενος κατά βάση με υποθέσεις οικονομικού και ναυτιλιακού εγκλήματος. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (Μ.Δ.Ε.) στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο (LL.M.) στο Ναυτικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου.
Ο ∆ηµήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Διδάσκει τα μαθήματα “Δίκαιο και κοινωνία”, “Πολιτικοί θεσμοί της Λ. Αμερικής”, “Ελληνική Συνταγματική Ιστορία”. Διευθύνει το σεμινάριο “Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα”. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους.
Η Μαριάνθη Γ. Καλυβιώτου είναι Επιστημονική Συνεργάτις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής). Είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Δικηγόρος Αθηνών.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δικηγόρος στην Αθήνα και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”. Εκπροσώπησε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., Διευθύντρια του ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού προγράμματος Droit social européen et comparé. Mέλος της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT 2019- σήμερα). Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (2015-2019) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2015-2022). Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του πολιτεύματος, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη θεωρία του Συνταγματικού δικαίου.
Ο Γιώργος Καραβοκύρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο συνταγματικό δίκαιο, το δημόσιο δίκαιο και τη θεωρία του δικαίου.
Ο Αντώνης Καραμπατζός είναι Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι βασικοί τομείς διδακτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας είναι το αστικό δίκαιο και η οικονομική ανάλυση του δικαίου. Παράλληλα, από το 2003 ασκεί δικηγορία (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω).
Ο Βασίλης Καρκατζούνης είναι δικηγόρος Αθηνών με ειδίκευση σε νομικά ζητήματα Νέων Τεχνολογιών. Διαθέτει εμπειρία σε εγχειρήματα πληροφορικής με σύνθετα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, προστασίας δεδομένων και διανοητικής ιδιοκτησίας και παράλληλα έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της νομικής πληροφορικής.
Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης του Γεωργίου είναι μέλος του ΑΣΕΠ και νομικός. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (1989-2015), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2019-2021) και στο Εuropean Law and Governance School (2020-σήμερα). Ήταν Βουλευτής Επικρατείας με «Το Ποτάμι» (2015).
Από το 1993 είναι Δικηγόρος, σήμερα στον Άρειο Πάγο. Είναι Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος της Σχολής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία, με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, Εργασιακές Σχέσεις, Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο.
Η Ζωή Άννα Κασάπη είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είναι συνταγματολόγος, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική Αθήνας και τη Σορβόννη. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής ή προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Columbia University, στο New York University, στο Humboldt University, στο London School of Economics, στο Roskilde University, στη Νομική Σχολή του Ν. Δελχί, στο Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης και σε μεταπτυχιακά προγράμματα πολλών άλλων Ελληνικών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων. Έχει συγγράψει, πολλές μονογραφίες και άρθρα συνταγματικού, διοικητικού, συγκριτικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλειας σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η Χαρά Καυκά είναι διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου με ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στη Νομική Αθηνών και τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στο Université de Picardie Jules Verne στην Αμιέν της Γαλλίας, όπου και εργάστηκε ως βοηθός Καθηγητή για τρία έτη.
Η Βασιλική Καψάλη είναι διδάκτωρ δημοσίου δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II Panthéon-Assas. Eργάζεται ως νομικός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (DG Finance, Central Financial Unit) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επίκουρη καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και έχει επίσης διδάξει στις Νομικές Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Paris XII Est-Créteil.
Ο Βασίλης Κερασιώτης είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2006, Παρ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στο μεταναστευτικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης των προσφύγων και χειρίζεται υποθέσεις ενώπιον των ανωτάτων δικαστηρίων καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα τρία τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στη Λέσβο όπου παρίσταται σε αστικά διοικητικά και ποινικά δικαστήρια.
Ο Αλέξανδρος Κεσσόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύθηκε στη Θεωρία του Δικαίου στις Βρυξέλλες και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Συνταγματικό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τις εκδόσεις «Ευρασία» κυκλοφορεί το βιβλίο του Η αυτοκτονία του Δήμου, Πολιτική κρίση και συνταγματικός λόγος στη Βαϊμάρη (2018).
Η Έφη Κινινή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια εμπορικού δικαίου στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ. Είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ με προηγούμενες σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Ορίσθηκε πρόσφατα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Αφερεγγυότητας του ν. 4738/2020.
Ο Χάρης Κονδύλης είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ, Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και κάτοχος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο στο ΔΠΘ, με ειδίκευση στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Ο Ιωάννης Μ. Κονιδάρης είναι Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου. Γεννήθηκε στη Χίο και κατάγεται από την Κεφαλονιά. Σπούδασε νομικά στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκαvε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή τoυ Πανεπιστημίου τoυ Μονάχου. Διδάκτωρ Νομικής (1979), Υφηγητής (1985) και στη συνέχεια Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει πολλές μονογραφίες και διδακτικά εγχειρίδια, δεκάδες επιστημονικές μελέτες και μεγάλο αριθμό άρθρων και σχολίων σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Διοίκησης στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.
Η Αθηνά Κοτζάμπαση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1973, ως σημαιοφόρος, από το ΙΑ΄ Γυμνάσιο Θηλέων Θεσ/νίκης. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους γράφτηκε στη Νομική Σχολή-ΑΠΘ και σπούδασε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Ορκίστηκε πτυχιούχος της Νομικής Σχολής το 1978. Διορίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Θεσ/νίκης το 1980. Έλαβε το Δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Τμήματος Νομικής-ΑΠΘ με βαθμό «άριστα» το 1982. Εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου το 2002, Αν. Καθηγήτρια το 2008 και Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή ΑΠΘ το 2013.
Ο Ηλίας Κουβαράς είναι εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής διοικητικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πρωτοδίκης Δ.Δ. από το 2015.
Η Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έλαβε το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον Απρίλιο του 1987 και συνέχισε τη μετεκπαίδευσή της (1988-1990) στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Τμήμα Διοικητικής Δικαιοσύνης). Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Σεπτέμβριο του 1990 με τον βαθμό της Εισηγήτριας, ενώ τον Δεκέμβριο του 1998 προήχθη σε Πάρεδρο και τον Οκτώβριο του 2006, σε Σύμβουλο. Το τρέχον έτος, μετά την προαγωγή της στη θέση της Αντιπροέδρου του ΕλΣυν ανέλαβε την Προεδρία του νέου 10ου Τμήματος Μελετών – Γνωμοδοτήσεων (βλ. άρθρο 27 του ν.4820/2021).
Ο Χαράλαμπος Κουρουνδής είναι διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα για την ιστορική εξέλιξη, την πραγματικότητα και τις προοπτικές του αντιπροσωπευτικού συστήματος με υποτροφία του ΙΚΥ. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Ο Κουρούπης Κωνσταντίνος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, στην Κύπρο. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα άπτονται του ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ο Στυλιανός – Ιωάννης Γ. Κουτνατζής είναι λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, δικηγόρος, συνιδρυτής των δικηγορικών γραφείων MK legal, καθώς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και υπεύθυνος Επιστημονικής Γραμματείας του νομικού περιοδικού «Το Σύνταγμα».
Ο Ιωάννης Κουτσούκος είναι δικηγόρος Αθηνών από το Νοέμβριο του 2004. Εισήλθε στη Νομική Αθηνών το Σεπτέμβριο του 1997 από όπου αποφοίτησε το Μάιο του 2002.
Ο Στέργιος Κοφίνης είναι διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και υπηρετεί ως Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικαστικός εκπαιδευτής για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) και για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Εκπαίδευσης (EJTN) και διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Η Ισμήνη Κριάρη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο διορίσθηκε Λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου το 1989 στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης όπου και υπηρετεί έως σήμερα ως καθηγήτρια. Την περίοδο 2011-2016 διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και από το 2016 – 2020 διετέλεσε Πρύτανις του Πανεπιστημίου.
Η Σταυρούλα Κτιστάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Σύμβουλος Επικρατείας.
O Γιάννης Κτιστάκις είναι επίκουρος καθηγητής στην Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ειδικεύεται στη διεθνή προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δικηγορεί στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Αλέξανδρος Κυριακίδης είναι Ακαδημαϊκός Συνεργάτης και Υπεύθυνος Λειτουργίας και Ερευνών του Κέντρου Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με πλήρη υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Η Άννα-Μαρία Κώνστα (Πτυχίο Νομικής Α.Π.Θ., LL.M. in EC Law, College of Europe, Bruges, Ph.D. Law, European University Institute, Florence) είναι μόνιμη λέκτορας Συγκριτικού Δικαίου (εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια τον Φεβρουάριο 2021) στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου διδάσκει Συγκριτικό Δίκαιο και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση σε θέματα Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Ποσοτικές Μεθόδους και Πολιτική Επιστήμη στην Ελλάδα και στη Βρετανία.
Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Επικεφαλής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών
Ο Στέργιος Κωνσταντίνου είναι δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο «Στέργιος Κωνσταντίνου & Συνεργάτες».
Ο Νίκος Λαγαρίας είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το 1999-2018 εργάστηκε ως συνεργαζόμενος δικηγόρος στην ΕΤΕ, από το 2010-2017 ασχολήθηκε με τη διαιτητική επίλυση οικονομικών διαφορών στην ΕΠΟ και από το 2012-2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Γρηγόρης Λαζαράκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Συνταγματικό Δίκαιο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Είναι ιδρυτής και διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Λαζαράκος και Συνεργάτες» (L&L Law Firm), με εξειδίκευση στο δίκαιο των προσωπικών δεδομένων και του δημόσιου διοικητικού δικαίου (www.l-l.law) και η οποία έχει αναλάβει από τον Φεβρουάριο του 2020 καθήκοντα Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων στη Βουλή των Ελλήνων του.
Ο Πάνος Λαζαράτος είναι Καθηγητής του διοικητικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρωτοβάθμιος από το 2007), συνιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Μαυρίδης- Μαρίνος- Λαζαράτος και Συνεργάτες» από το 1989 και Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Λαζαράτος και Συνεργάτες» (2011).
Ο Βαγγέλης Μάλλιος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Paris I (Panthéon-Sorbonne) στους τομείς του Ποινικού και του Δημοσίου Δικαίου και πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκδώσει δύο βιβλία και πολλά άρθρα.
Ο Αλέξανδρος Μαντζούτσος είναι δικηγόρος, Δρ. Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Έλενα Μάρκου είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ο Ανδρέας Κ. Ματθαίου είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Νομικής του Ε.Κ.Π.Α. στο Δίκαιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι Αγρονόμος- Τοπογράφος μηχανικός του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού Μεταρρύθμιση.
Ο Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ νομικής του ΕΚΠΑ, πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ) υπεύθυνος προστασίας δεδομένων και τακτικός καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ).
Ο Αντώνης Μεταξάς είναι ιδρυτής-εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες». Παράλληλα, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα διακεκριμένα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης (HERI – www.energy-regulation.eu).
Ο Αναστάσιος – Ιωάννης Δ. Μεταξάς είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2012). Είναι μέλος της «Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου» και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» (2010-2015).
Η Μαρία Μ. Μηλαπίδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2017 υπήρξε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται ως Νομικός στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
Ο Στέργιος Μήτας διδάσκει ως Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (του οποίου είναι διδάκτορας) και παιδαγωγικά στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Επάρκειας. Έχει συγγράψει τη μονογραφία Η αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή δικαίου (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, Αθήνα, 2016), καθώς και διάφορα άρθρα και μελέτες στα πεδία της φιλοσοφίας δικαίου, της πολιτικής φιλοσοφίας και του συνταγματικού δικαίου.
Η Λίλιαν Μήτρου είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου διδάσκει Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δίκαιο της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων. Είναι, επίσης, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών). Διετέλεσε μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1999-2003) και από τον Νοέμβριο 2016 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014) υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την προστασία δεδομένων (DAPIX).
Ο Ιωάννης Κ. Μοροζίνης γεννήθηκε το 1980 στο Μαρούσι Αττικής και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το έτος 2005. Από το έτος 2017 υπηρετεί ως Ειδικός Επιστήμων (Π.Δ. 407/1980) στον Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Μίνως Μουζουράκης είναι Δικηγόρος Αθηνών και εργάζεται ως Νομικός Σύμβουλος & Υπεύθυνος Προάσπισης Δικαιωμάτων στην Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).
Ο Κωνσταντίνος Γ. Μουρτοπάλλας είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ “Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική Επιστήμη” του Τμήματος Νομικής ΔΠΘ με ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο) και υποψήφιος διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής ΔΠΘ.
H Δρ. Μαρία Μουσμούτη είναι Εκτελεστική Διευθύντρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και διδάσκει στο Institute of Advanced Legal Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η Ευαγγελία Μπάλτα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ο Δημόκριτος Μπατσούλας είναι Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και από το 2019 Δικηγόρος Πατρών με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο.
Η Έφη Μπέκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός με Μεταπτυχιακές Σπουδές (Μaster) Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 1999 έως το 2004. Είναι Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών (ΠΣΓ) και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ .
Ο Κωνσταντίνος Β. Μποτόπουλος είναι Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με ειδίκευση στο Δημόσιο και το Οικονομικό Δίκαιο. Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris I, Sorbonne.
Ο Αστέρης Αθ. Μπουζιάς είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998). Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. (2000) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου-Τουρκολογίας από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου (2001). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. (2005) και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2011-2013).
Η Βαρβάρα Μπουκουβάλα είναι Πρωτοδίκης των Διοικητικών Δικαστηρίων και διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., με αντικείμενο διατριβής τη σύμφωνη με το Σύνταγμα ερμηνεία και τον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.
Ο Δημήτρης Νικόλσκυ είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και στην Εφαρμοσμένη Κοινωνική Έρευνα και Έρευνα Αγοράς. Εργάζεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως προϊστάμενος πολιτικών ενίσχυσης παιδιών με αναπηρία.
Ο Θανάσης Ξηρός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Ο Αλέξανδρος Οικονόμου είναι Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Paris II (1993), Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ειδικός επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
H Φερενίκη Παναγοπούλου – Κουτνατζή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δικηγόρος. Διετέλεσε επί οκτώ έτη Νομική Ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έχει διδάξει Συνταγματικό Δίκαιο, Δίκαιο και Νέες Τεχνολογίες, Δίκαιο της Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Δίκαιο και Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στη Σχολή Οικονομικών και Δικαίου του Βερολίνου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος είναι Αρεοπαγίτης και Καθηγητής στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ.
Ο Μιχάλης Θ. Παπαγεωργίου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίων Αθηνών, με ειδίκευση στο Συνταγματικό & Διοικητικό Δίκαιο, καθώς και Visiting Research Fellow – V.Scholar PhD Researcher στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Wolfson College – Faculty of Law).
Η Λίνα Παπαδοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Έδρα Jean Monnet «Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτισμού» και ακαδημαϊκή συντονίστρια του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet “European Constitutionalism and Religion(s)”.
Η Χρύσα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Λιτόχωρο Ολύμπου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Έκανε την πρακτική της άσκηση στην Αθήνα, στο δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Τζέλλη. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το 2010 και διατηρεί το δικηγορικό της γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εκπροσώπησε ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής την οικογένεια του Παύλου Φύσσα.
O Μάνος Γ. Παπάζογλου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet (χρηματοδοτούμενη δράση από την Ε.Ε. για το διάστημα 2016-19). Επίσης, είναι μέλος του Council of European Studies / European Integration and Global Political Economy Research Network και του Political Studies Association/ Greek Politics Specialist Group.
Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και πρ. Βουλευτής Αχαΐας.
Ο Θάνος Παπαϊωάννου είναι Αντιπρόεδρος ΑΣΕΠ & Πρώην Γενικός Γραμματέας Βουλής. Υπηρέτησε ως ειδικός επιστήμονας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια ως ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και το 2008 προήχθη σε επιστημονικό της σύμβουλο.
Ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο, βασικός εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν.-Κ. Χλέπας και Συνεργάτες». Έχει διδάξει επί σειρά ετών Δημόσιες Πολιτικές, Διακυβέρνηση, Συνταγματικό Δίκαιο, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Διοικητικό Δίκαιο ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ως μέλος Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και ως Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Σουζάνα Παπακωνσταντίνου είναι Δικηγόρος Αθηνών και Υποψήφια Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (LL.M.) στο Δίκαιο Κοινωνικής Προστασίας (Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης – Δημόσιο Δίκαιο της Υγείας) της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στο Συνταγματικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και είναι πιστοποιημένη Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (DPO).
Η Ασπασία Π. Παπαλόη είναι Διδάκτωρ Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύεται στην οπτική επικοινωνία της κοινοβουλευτικής και νομικής πληροφορίας και, ιδιαίτερα, στην οπτική συμπαραγωγή (Visual Co-production) και την οπτική συναπόφαση (Visual Co-decision Making) συνταγματικών δικαιωμάτων από τους εφήβους, με τη χρήση της ψηφιακής οπτικής αφήγησης (Digital and Visual Storytelling) και στρατηγικών οπτικής σκέψης (Visual Thinking Strategies).
Η Αικατερίνα Παπανικολάου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου (Panthéon-Assas, Paris II). Μετέχει ως μέλος στην Ολομέλεια της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Ο Κυριάκος Π. Παπανικολάου είναι Λέκτωρ του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, παριστάμενος κυρίως ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.
Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο δημόσιο δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας. Είναι μέλος του Δ.Σ.Α., δικηγόρος στον Άρειο Πάγο από το 1997 και δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα δημοσίου και ασφαλιστικού δικαίου και δικαίου της υγείας. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στο οποίο περιλαμβάνονται βιβλία και πλήθος άρθρων.
Ο Νίκος Ι. Παπασπύρου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Οξφόρδη (ευρωπαϊκό και συγκριτικό δίκαιο) και το Χάρβαρντ (δημόσιο δίκαιο) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ νομικών επιστημών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 2000, όπου και διετέλεσε fellow στο Center for Ethics and the Professions.
Ο Χρήστος Παπαστυλιανός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδάσκων στο Α.Π.Θ [Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης], το Πανεπιστήμιο Κρήτης [Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών], το ΕΚΠΑ [Τμήμα Νομικής] και το Πάντειο Πανεπιστήμιο [Τμήμα Γενικού Δικαίου]. Τα πρόσφατα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα σχετικά με την ελληνική συνταγματική ιστορία, την ιθαγένεια, την ιδιότητα του πολίτη, τα δικαιώματα των αλλοδαπών και τις συνταγματικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πέτρος Ι. Παραράς είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ο Δημήτριος-Γεώργιος Πατσίκας είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με κατεύθυνση στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Μελετά συστηματικά τη συνταγματική νομολογία του ΣτΕ.
Ο Αναστάσιος Παυλόπουλος είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επισκέπτης Λέκτορας στη Νομική του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Διδάσκει συνταγματικό και διοικητικό δίκαιο (και τους επιμέρους κλάδους αυτών) στις ως άνω Σχολές, ενώ έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία με τίτλο: “Η συνταγματική προστασία της εργασίας” και πλήθος μελετών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα την περίοδο αυτή εστιάζονται στο συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο, στη λειτουργία των συνταγματικών θεσμών και στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο Προκόπιος Παυλόπουλος είναι Έλληνας νομικός, πανεπιστημιακός, πολιτικός και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει διατελέσει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. (1996-2014) και Υπουργός Εσωτερικών (2004-2009).
Ο Παναγιώτης Περάκης είναι δικηγόρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τσάτσου, της Ένωσης Ελλήνων Εμπορικολόγων και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου. Επίσης, είναι μέλος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (Πολιτική Επιτροπή) και από το 2011 μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ. Πρόσφατα εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του επίσημου ευρωπαϊκού φορέα των δικηγόρων (CCBE), όπου κατά το διάστημα 2015-2019 διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Access to Justice.
Η Διονυσία Πετράκου είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και στο δίκαιο νέων τεχνολογιών. Από το 2012 έως και σήμερα έχει διατελέσει σύμβουλος δημόσιων φορέων (ΕΦΚΑ, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά) και διεθνών οργανισμών (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).
Ο Μιχάλης Ν. Πικραμένος είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Kαθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο Νέστορας Πολίτης είναι Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής) και δικηγόρος Αθηνών.
Η Βάγια Πολυζωΐδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Συντονίστρια στο Πρόγραμμα Νομικής ενώ συμμετέχει ως διδάσκουσα στο κοινό (ΑΠΘ, UNIC και ΚΕΘΕΑ) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις» καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εγκληματολογία» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του UNIC. Είναι Διδάκτωρ Νομικής του ΑΠΘ (Άριστα) και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στο ΔΣΘ (με βαθμό εισαγωγής Άριστα). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, workshops και συνέδρια και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προέρχονται από το χώρο τόσο του Ουσιαστικού όσο και του Δικονομικού Ποινικού Δικαίου αλλά και από τη Φιλοσοφία του Δικαίου, το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο, το Οικονομικό Έγκλημα και το Κυβερνοέγκλημα αλλά και το Δίκαιο Ανηλίκων.
Ο Στάθης Πουλαράκης είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών στον τομέα του δικαίου καταστάσεως αλλοδαπών και το εν γένει μεταναστευτικό δίκαιο.
Η Αναστασία Πούλου είναι Πρωτοδίκης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Μετά τις προπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με θέμα «Η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων σε εποχές κρίσης. Μια πρόταση ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για την οποία έλαβε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Γερμανικής Διδακτορικής Διατριβής για το έτος 2016 από το Ίδρυμα Körber υπό την αιγίδα της γερμανικής βουλής, καθώς και το Επιστημονικό Βραβείο της Ελληνογερμανικής Ένωσης Νομικών.
Η Αικατερίνη Πουρναρά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι απόφοιτη του τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Οικονομικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.
H Ευγενία Πρεβεδούρου είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο το διοικητικό δίκαιο, και δικηγόρος Αθηνών. Από τον Οκτώβριο του 2018 είναι μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Ο Αριστείδης Πρεδάρης είναι υποψήφιος διδάκτωρ δικαίου κοινωνικής ασφάλισης – δημοσίου δικαίου της Νομικής σχολής ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης, σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο και τη συσχέτιση της κοινωνικής προστασίας με ένα ευρύτερο πλέγμα κοινωνικών κι ατομικών δικαιωμάτων. Είναι μόνιμος υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ (προερχόμενος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με πολυετή προϋπηρεσία κι ιδιαίτερα ευρύ πεδίο γνώσεων, αναφορικά με τις θεωρητικές προσεγγίσεις και την πρακτική εφαρμογή του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης.
Η Δρ. Μαρία Ραμματά είναι διοικητική επιστήμονας, Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, απόφοιτος της Ecole Nationale d’Administration (Ε.Ν.Α.) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Université Paris I, Panthéon Sorbonne). Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Δημόσιες Πολιτικές – Πολίτες και Διαβούλευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό» και «Σύγχρονη ελληνική δημόσια διοίκηση : ανάμεσα στη γραφειοκρατία και το μάνατζμεντ». Ερευνητικές εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει δημόσια διοίκηση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Είναι μέλος του ΔΣ του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ).
Ο Χρήστος Ν. Ράμμος είναι Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.). Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα Εισηγητού του Συμβουλίου Επικρατείας στις 21.3.1980. Προήχθη σε Πάρεδρο το 1985, σε Σύμβουλο το 1997, και σε Αντιπρόεδρο το 2015. Ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπηρέτησε στα ΣΤ’ και Δ’ Τμήματα του Δικαστηρίου.
Ο Αθανάσιος Ράντος είναι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικηγόρος Αθηνών από το 1978.
Ο Θεόδωρος Ρέντζιος είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων.
Η Φωτεινή Γ. Σαραντοπούλου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (2005-2009) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο από τη Νομική Σχολή Αθηνών (2009-2010) και από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Ludwig Maximilians Universität, LL.M 2010-2011). Διετέλεσε Δικηγόρος Αθηνών (2011 – 2017). Είναι Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2017.
Ο Δημήτρης Σαραφιανός είναι Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος Αθηνών από το 1990. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα διοικητικού και συνταγματικού δικαίου, καθώς και δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ο Δημήτριος Σαρμάς είναι Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διδάσκων ακαδημαϊκός υπότροφος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται με θέματα δημοσίου κι ενωσιακού δικαίου.
Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τ. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς επιλογής του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (υψηλότερη βαθμολογία και στους δύο διαγωνισμούς). Έχει διατελέσει δικαστής του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (1987-1993), δικαστής του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (1993), μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2002-2013) καθώς και Πρόεδρος του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναπληρωματικό μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (2014-2019).
O Σωτήριος Κ. Σέρμπος υπηρετεί ως μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει εργαστεί ως ειδικός σύμβουλος/εμπειρογνώμονας στα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Μακεδονίας – Θράκης και στο Κέντρο Ερευνών Ν.Α. Ευρώπης του Πανεπιστημίου Sheffield. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε ζητήματα θεσμικών παρεμβάσεων και οργανωτικής αναδιάρθρωσης κυβερνητικών οργάνων στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο Νικόλαος Σημαντήρας είναι επίκουρος καθηγητής στο Δημόσιο Δίκαιο και ιδίως Συνταγματικό Δίκαιο, στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Μαρία Γ. Σινανίδου, Int. IP LL.M., Certified Mediation Advocate είναι Δικηγόρος, πιστοποιημένη Νομική Παραστάτης σε Διαμεσολάβηση και από το 2005 Επιστημονική Συνεργάτιδα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Έχει εργαστεί ως δικηγόρος στη Γερμανία (Μόναχο) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο δίκαιο της διανοητικής ιδιοκτησίας.
Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Κωνσταντίνος Σπηλιακόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο το Δημόσιο Δίκαιο. Επίσης, είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2012 με κύριο αντικείμενο ενασχόλησης το Συνταγματικό Δίκαιο, τα Ατομικά Δικαιώματα και το Διοικητικό Δίκαιο.
Η Γεωργία Σπυροπούλου είναι Υπεύθυνη Συνηγορίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων στην ΕλΕΔΑ. Είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι απόφοιτη του τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Κοινωνιολογίας του Δικαίου του ίδιου τμήματος. Είναι υποψία διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ο Πέτρος Στάγκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Είναι διδάκτωρ (Doctorat d’État) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Dijon (Γαλλία), στην οποία σπούδασε με υποτροφία της γαλλικής Κυβέρνησης. Σταδιοδρόμησε στο πανεπιστήμιο από το 1982, ξεκινώντας ως επιμελητής της έδρας του Διεθνούς οικονομικού δικαίου και των Ευρωπαϊκών οικονομικών οργανισμών στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Τον Ιανουάριο 1997 εκλέχτηκε τακτικός Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 2014-2015 ήταν εταίρος-ερευνητής στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών της Νantes. To 2018 ορίσθηκε από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό. Στις 20 Νοεμβρίου 2020 ανακηρύχθηκε ομόφωνα από τη Σύγκλητο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., μετά από πρόταση της Νομικής Σχολής.
Ο Γιώργος Σταματιάδης είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2001 και παράλληλα ιδρυτικό μέλος της Δικηγορικής Εταιρείας Athens Legal Firm με έδρα την Αθήνα. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Δημόσιο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Paris X Nanterre, εξειδικεύεται σε ζητήματα διοικητικού δικαίου με έμφαση στις δημόσιες συμβάσεις.
Ο Άγγελος Στεργίου γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., το 1980, έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A. στο Droit social του Πανεπιστημίου Paris I. Τον Δεκέμβριο 1985 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris I – Panthéon- Sorbonne. Για τη διατριβή του βραβεύτηκε από το Centre Français de Droit Comparé. Τον Σεπτέμβριο 1989 εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και διορίστηκε στη συνέχεια Λέκτορας με θητεία στο αντικείμενο «Δίκαιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Αφού πέρασε από όλες τις ενδιάμεσες βαθμίδες, τον Δεκέμβριο του 2005 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η Ελευθερία Στόικου είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο και στην Πολιτική Επιστήμη (LLM) με ειδίκευση στο διοικητικό δίκαιο.
Ο Κωνσταντίνος (Κώστας) Στρατηλάτης είναι αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το έργο του επικεντρώνεται σε θέματα πολιτικής και συνταγματικής θεωρίας, δημοσίου δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, με έμφαση σε δικαιώματα που σχετίζονται με το χώρο των ΜΜΕ και του Διαδικτύου.
O Γιώργος Χ. Σωτηρέλης από το 2006 είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και το διδακτικό του έργο καλύπτουν όλο το φάσμα του Συνταγματικού Δικαίου (οργάνωση του κράτους, θεμελιώδη δικαιώματα, συνταγματική ιστορία).
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά και έλαβε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι μάχιμος δικηγόρος και ασχολείται με ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, διαφάνειας, πνευματικής ιδιοκτησίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο Ανδρέας Χ. Τάκης είναι επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει πρώτος Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σήμερα, είναι πρόεδρος Δ.Σ. του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
Ο Γιάννης Α. Τασόπουλος είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δικηγόρος. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ (Duke). Το έργο του εστιάζει στο συνταγματικό δίκαιο και τη φιλοσοφία του δικαίου.
Η Ελένη Δ. Τζελέπη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης με τίτλο «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» (τριετούς διάρκειας) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, απ΄ όπου είχε λάβει και υποτροφία αριστείας. Επίσης, είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Βασίλης Γ. Τζέμος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ, www.dimosiodikaio.gr), Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Οικονομικών Θεσμών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω και ΣτΕ.
Ο Ιωάννης Π. Τζιβάρας είναι Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου (Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής (στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών). Παράλληλα είναι συντονιστής Διδάσκων Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθώς και επισκέπτης Καθηγητής Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή), Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) (Αθήνα) και Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) (Μόσχα).
Ο Γεώργιος Τσαούσης είναι λέκτορας δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Σ.τ.Ε. Έχει διδάξει δημόσιο δίκαιο στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., στο Ε.Α.Π. και σε Σχολές των σωμάτων ασφαλείας.
Ο Δημήτρης Τσαραπατσάνης είναι επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γιορκ (ΗΒ). Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Παρίσι Χ-Ναντέρ και δικηγόρος Αθηνών. Διδάσκει Θεωρία του Δικαίου, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Συνταγματική Θεωρία.
Ο Αθανάσιος Δ. Τσεβάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Δίκαιο της Επικοινωνίας και των Μέσων Ενημέρωσης, κάτοχος διδακτορικού τίτλου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών).
Ο Θεόδωρος Ν. Τσέκος είναι Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου όπου και διευθύνει το Εργαστήριο Θεσμών Διακυβέρνησης και Πολιτικών Οικονομικής Ολοκλήρωσης. Διδάσκει επίσης θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Πολιτικής σε προπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπως και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Βασίλης Τσιγαρίδας είναι διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Για την εκπόνηση της διατριβής του, η οποία έχει τίτλο «Η αρχή iura novit curia στη διοικητική δίκη» και θα δημοσιευθεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), έλαβε υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά νομικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.
Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι Δικηγόρος από το 1990 με συνεχή και ενεργή παρουσία μέχρι και σήμερα στην δικαστηριακή πρακτική και στις τρεις δικαιοδοσίες των δικαστηρίων (πολιτική, ποινική και διοικητική).
O Κωνσταντίνος Τσιμάρας είναι Κοσμήτορας και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο European University of Cyprus.
O Aθανάσιος Τσιρωνάς είναι δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή ΔΠΘ.
Η Άννα Τσιφτσόγλου είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της California, Berkeley (LL.M.), και διέτελεσε μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton, H.Π.Α. (Seeger Center for Hellenic Studies) και London School of Economics (LSE- Hellenic Observatory). Έχει διδάξει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην Αθήνα και από το 2020 στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Ο Ζαφείριος Τσολακίδης είναι Δικηγόρος Αθηνών από το 2002, παρ’ Αρείω Πάγω από το 2012. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Ανδρέας Τσουρουφλής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Δημοσιονομικό και Φορολογικό Δίκαιο», Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Ο Δημήτριος Φάκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ασκεί μάχιμη και συμβουλευτική δικηγορία. Παράλληλα, έχει αναπτύξει συστηματική επαγγελματική ενασχόληση στον τομέα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η Αικατερίνη Φουντεδάκη εισάχθηκε πρώτη σε σειρά επιτυχίας και αποφοίτησε πρώτη από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Απέκτησε τον τίτλο της διδάκτορα Νομικής σε ηλικία 25 ετών. Διορίστηκε σε θέση λέκτορα Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1999 και είναι Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας από το Μάρτιο του 2013. Τα κυριότερα επιστημονικά πεδία συγγραφικής και ερευνητικής της δραστηριότητας είναι το Ιατρικό δίκαιο και η επαγγελματική ευθύνη, η ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το δίκαιο της αποζημίωσης, η προστασία της προσωπικότητας, η βιοηθική, και το Οικογενειακό δίκαιο (με έμφαση στις σχέσεις γονέων και παιδιών), τα οποία επίσης διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης διδάσκει επί πολλά χρόνια Εμπράγματο δίκαιο, Γενικές Αρχές του Αστικού δικαίου, Δίκαιο της Δικαιοπραξίας και Σύνθεση Αστικού δικαίου. Έχει 102 δημοσιεύσεις με περισσότερες από 1.000 ετεροαναφορές και περισσότερες από 100 συμμετοχές σε συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις νομικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα. Έχει λάβει μέρος σε 8 νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Αλκμήνη Φωτιάδου είναι Διδάκτωρ Νομικής (Συνταγματικό Δίκαιο) και δικηγόρος με εξειδίκευση σε υποθέσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διοικητικού δικαίου, προσβολής της προσωπικότητας, προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.
Ο Δημήτρης Χαραλάμπης είναι Ομότιμος Καθηγητής (2019) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται σε θέματα πειραματικών σχεδιασμών, εκπαίδευσης στη Στατιστική, οργάνωσης και ανάλυσης ερευνών γνώμης, πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς, πολιτικού μάνατζμεντ, εκλογικής γεωγραφίας, εκλογικών συστημάτων καθώς και σε θέματα αστικού και περιφερειακού προγραμματισμού και ανάπτυξης.
Ο Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) και τακτικό μέλος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, Στρασβούργο).
Η Βασιλική Χρήστου είναι επίκουρη καθηγήτρια του συνταγματικού δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, κι έχει επισκεφτεί ως ερευνήτρια το Κολλέγιο Wolfson του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2003 ως το 2011 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (www.kemo.gr). Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (www.fidh.org) με έδρα το Παρίσι.
Η Αντωνία-Ευαγγελία Χριστοπούλου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στη Νομική Σχολή του Erasmus University Rotterdam. Έχει πραγματοποιήσει τις προπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από την ίδια σχολή (ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου), καθώς και από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris 1- Panthéon Sorbonne (DEA Droits de l’homme et l’Union européenne). Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη Βουλή των Ελλήνων.
Μέλος Ομάδας Youth Views: Η Δήμητρα Άσπρου είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν πρωτίστως στα ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Νικόλας Γαλδαδάς είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Μέλος Ομάδας Youth Views: Ο Κυριάκος Αλέξιος Εφραίμ Γατουρτζίδης είναι φοιτητής του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Γεώργιος Θ. Ζώης είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και σχόλια σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά δημοσίου δικαίου, ενώ έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (Κείμενα Θέσεων – InSocial), τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» και τον EPLO.
Η Ελένη Χρυσουλάκη είναι Δικηγόρος, Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες, άρθρα και σχόλια σε επιστημονικά περιοδικά, έντυπα και διαδικτυακά, ενώ είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
O Φίλιππος Καπόγιαννης είναι ασκούμενος δικηγόρος και απόφοιτος του μεταπτυχιακού Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ο Αντώνης Κοντογιάννης είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.
Μέλος Ομάδας Youth Views: Ο Κωνσταντίνος Κουρμπέτης είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Γεώργιος Κριαράς κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νέαπολις Πάφου, αλλά και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γνωρίζει να μιλάει και να γράφει πολύ καλά Αγγλικά.
Είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2010 – 2014), καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης «Εγκληματολογία» του ιδίου Πανεπιστημίου (2014 – 2016). Από τον Φεβρουάριο 2018 έχει δημιουργήσει το project “The Street Art Project”, το οποίο αφορά την επιστημονική καταγραφή και μελέτη της Street Art στην Αθήνα.
Μέλος Ομάδας Youth Views: Η Χριστιάννα Δ. Λιούντρη είναι πτυχιούχος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου, ενώ ολοκληρώνει τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση στα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο του Plymouth.
Ο Γεώργιος Μακαγιός γεννήθηκε στον Τύρναβο και κατοικεί στην Θεσσαλονίκη. Είναι πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Α.Π.Θ. και κάτοχος πτυχίων Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας.
Ο Νικόλαος Νικολάου γεννήθηκε το 1993. Εισήλθε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, το 2011 και αποφοίτησε το 2016 με βαθμό 8,46. Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του, έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 2018.
Μέλος Ομάδας Youth Views: Ο Ελευθέριος Νταβερνιάρης είναι προπτυχιακός φοιτητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέλοντας να ανταποκριθεί στο καθήκον του ενεργού πολίτη, επιθυμεί να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο με τις απόψεις του.
Ο Παναγιώτης Σκουρής είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Regensburg, ενώ τον Ιούλιο του 2024 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Δικηγορεί από το 2002 και είναι συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου AnP Legal Praxis.
Μέλος Ομάδας Youth Views: Η Ειρήνη Π. Περπερίδου είναι μέλος του ΔΣΑ, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Κρεμαλής και πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία και της Νομικής ΑΠΘ.
Ο Ανδρέας-Ζαχαρίας Σαριδάκης κατάγεται από τον Πειραιά και είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Γνωρίζει να μιλάει και να γράφει πολύ καλά αγγλικά, ενώ συνεννοείται σε ικανοποιητικό βαθμό και στη γαλλική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει συμμετάσχει σε φοιτητικά συνέδρια, ημερίδες σχετικές με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες δράσεις του πανεπιστημίου. Τα ενδιαφέροντα του εστιάζονται ιδίως στο δημόσιο δίκαιο, το συνταγματικό δίκαιο, την πολιτική επιστήμη, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ο Άγγελος-Μάριος Τσιρώνης είναι 20 ετών, πρωτοετής φοιτητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Ο Πάρης Δ. Τσούτσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Νομικής ΔΠΘ με ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Έχει διενεργήσει εξάμηνη πρακτική άσκηση στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στο τμήμα Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών. Εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος στην Αθήνα.
Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!
It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.