Ο Ξ. Κοντιάδης γράφει για τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών και το ενδεχόμενο συγκάλυψης ευθυνών των μελών της κυβέρνησης, από τη μη κατάργηση της σχετικής διάταξης του ν. 3126/2003 παρά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019
Ο Σπύρος Βλαχόπουλος μιλάει για την κατάργηση της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας για υπουργικά αδικήματα με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, επισημαίνοντας τον ρόλο που θα πρέπει να έχει η δικαιοσύνη στην οριστική επίλυση των ερμηνευτικών αμφιβολιών ως προς την ισχύ της, παρά τη μη ρητή τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Ο Ξενοφών Κοντιάδης επιχειρηματολογεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη Υπουργών.
Στη συνταγματική μας ιστορία παρατηρείται μια συνταγματική ομοιομορφία ως προς το όργανο που έφερε την αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη κατά των Υπουργών. Και αυτό ήταν η εθνική αντιπροσωπεία.
Η αναθεώρηση του 2019 θα μείνει στην ιστορία ως πολιτικά άχρωμη, αλλά θεσμικά χρήσιμη. Για πρώτη φορά η επικοινωνιακή απήχηση ενός αναθεωρητικού διαβήματος στην κοινωνία ήταν τόσο ισχνή. Φταίει και το ίδιο το περιεχόμενο της τρέχουσας αναθεωρητικής πρωτοβουλίας, αφού με εξαίρεση την ψήφο των αποδήμων καμία αναθεωρητική πρόταση δεν φαίνεται να αγγίζει τις προσδοκίες της κοινωνίας.
Σε μια σειρά έξι άρθρων σε συνέχειες επιχειρείται η επιστημονική προσέγγιση του θεσμού της ποινικής ευθύνης των Υπουργών. Το πρώτο άρθρο εκκινεί από την ιστορική καταγωγή του θεσμού, περιλαμβανομένης και μιας συγκριτικής επισκόπησής του που καταλαμβάνει άλλες έννομες τάξεις.
Από το τελευταίο διήμερο (16ης και 17ης Οκτωβρίου 2019) συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρηθούν τελικά τα άρθρα 62 (ακαταδίωκτο των βουλευτών) και 86 παρ. 3 (αποσβεστική προθεσμία για την ποινική δίωξη υπουργών), ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 73 ως προς την καθιέρωση της δυνατότητας νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών.