Στο άρθρο 43 του πρόσφατου νόμου 4640/2019, που εισήχθη με τροπολογία σε άσχετο νομοθέτημα, προβλέπεται ότι οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου που είναι χρήσιμο για την άσκηση του έργου τους, χωρίς να περιγράφονται ειδικά τα αδικήματα τα οποία αφορούν.
Η διάταξη αυτή, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή νομοτεχνική προχειρότητα, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 19 του Συντάγματος, καθώς και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτό έχει ερμηνευθεί σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.).
Με ανακοίνωσή της στις 9 Δεκεμβρίου 2019 η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), ως η κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, η οποία δεν είχε καν ενημερωθεί για τη θέσπιση της επίμαχης, σχετικής με το απόρρητο των επικοινωνιών, διάταξης, επισημαίνει τις νομικές της πλημμέλειες με σαφήνεια και πληρότητα. Τον λόγο πλέον θα έχει η ελληνική δικαιοσύνη, που θα κληθεί να κρίνει την αντισυνταγματικότητα της διάταξης.
Ξενοφών Κοντιάδης
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.