Απονομή Βραβείου “Δημήτρης Τσάτσος” 2025

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών Δημήτρης Τσάτσος του Πανεπιστημίου Hagen της Γερμανίας σας προσκαλούν στο διεθνές συνέδριο με θέμα: Νέες απειλές για τη δημοκρατία σήμερα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών Δημήτρης Τσάτσος του Πανεπιστημίου Hagen της Γερμανίας (Dimitris-Tsatsos-Institut für Europäische Verfassungswissenschaften), έχουν θεσμοθετήσει από το 2012 το Βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος», που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες με ιδιαίτερη προσφορά στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών.

Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στον Καθηγητή Βασίλειο Σκουρή, τ. Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια απονεμήθηκε και για δεύτερη φορά στη Γερμανία, στον Καθηγητή Íñigo Méndez de Vigo y Montojo, Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, και έπειτα στον πρώην Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Γερουσιαστή Giorgio Napolitano, και στον Ομότιμο Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Albert Ludwigs του Φράιμπουργκ Wolfgang Reinhard.

Φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί στην Καθηγήτρια Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου του Central European University, Renata Uitz. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα “Νέες απειλές για τη δημοκρατία σήμερα”, την Τετάρτη 2 Απριλίου και ώρα 16.30 στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Η θεσμικοπολιτική «σύγκρουση» του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τα Ανάκτορα επί βασιλείας του Παύλου Α΄, με αφετηρία το εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1952: Η «βαθεία τομή», 1961-1963

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος παρουσιάζει το χρονικό της θεσμικοπολιτικής σύγκρουσης Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανακτόρων, με αφετηρία την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος του 1952, καθώς και τα κυριότερα σημεία αυτής της αναθεωρητικής πρωτοβουλίας, η ολοκλήρωση της οποίας θα είχε συνδράμει στην αποφυγή της δημοκρατικής απονομιμοποίησης της χώρας.

Περισσότερα

Κοινωνική προσέγγιση και θεσμικές αναζητήσεις ως προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα στη Μεταπολίτευση

Ο Αλέξανδρος Κριτσίκης στην ανάλυσή του προσεγγίζει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα καθόλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ερευνώντας τη φύση, τον χαρακτήρα και την κοινωνική τους λειτουργία στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, ανιχνεύοντας τις θεσμικές αναζητήσεις και το πολιτικό τους μέλλον.

Περισσότερα

Η σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής (video-podcast)

Στο ειδικό αφιέρωμα για τη σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής τοποθετούνται η κα Μαρία Γαβουνέλη (Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ & Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου & Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου) και ο κ. Κώστας Μποτόπουλος (Συνταγματολόγος, Δικηγόρος).

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.