Search
Close this search box.

Δελτίο Τύπου: Ειδικό Αφιέρωμα “Δημήτρης Τσάτσος”

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου "Ειδικά Αφιερώματα", διοργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Τσάτσου την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα κι ανακηρύχθηκε διδάκτορας το 1960. Εργάστηκε ως επιμελητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης την περίοδο 1960-1969, ενώ συνεργάστηκε με το Max-Planck-Institut Συγκριτικού Δικαίου (1964-1965). Το 1968 ανακηρύσσεται υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με απαγόρευση διδασκαλίας από το καθεστώς. Ταυτόχρονα το ίδιο έτος ανακηρύσσεται υφηγητής του γερμανικού Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βόννης. Το 1969 εκλέγεται καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το καθεστώς αρνείται να τον διορίσει. Από τον Μάρτιο ως Σεπτέμβριο του 1973 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ως πολιτικός κρατούμενος.


Το 1974 διορίζεται υφυπουργός Ανωτάτης Παιδείας οπότε θεσπίζει την κάθαρση των πανεπιστημίων από τους συνεργάτες της δικτατορίας και έχει την πρωτοβουλία του πρώτου σχεδίου δημοκρατικού νόμου για την οργάνωση των πανεπιστημίων. Ορίζεται γενικός εισηγητής της Μειοψηφίας στην Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή για το Σύνταγμα (1974-1975).


Καθηγεσίες: 1971 Βόννη, 1975 Θεσσαλονίκη, 1979 Χάγκεν, Πανεπιστήμιο Ντίσελντορφ 2003.


Το 1994 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επανεκλέγεται το 1999. Το 1995 του απονέμεται, για τη συμβολή του ως ευρωβουλευτή στη θεσμική διαμόρφωση της Ευρώπης, το «Βραβείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και το 2002 ο Μεγαλόσταυρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Εκλεγμένος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη (1999-2000) μετέχει ενεργά στην κατάρτιση της Συνθήκης της Νίκαιας.

Το 2001 αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διατέλεσε επίτιμος πρόεδρος του «Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», συνδιευθυντής στο «Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών» του Πανεπιστημίου του Χάγκεν και, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο «Ινστιτούτο του Δικαίου των Πολιτικών Κομμάτων» στο Ντίσελντορφ και στο «Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην Αθήνα.


Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τον Δημήτρη Τσάτσο οι:


Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο / πρόεδρος, Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου
«Ο Δημήτρης Τσάτσος για την κρίση των πολιτικών κομμάτων».


Νίκος Παπαχρήστος, διδάκτωρ Νομικής, επιστημονικός συνεργάτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων
«Ο Δημήτρης Τσάτσος ως Γενικός Εισηγητής της Μειοψηφίας επί του Συντάγματος 1975 – μισό αιώνα μετά».


Νέδα Κανελλοπούλου, καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Ο Ευρωπαίος Δημήτρης Τσάτσος: Διανοούμενος, Πολιτικός, Δημοκράτης».


Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / π. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης / π. υπουργός Εξωτερικών
«Ο Δημήτρης Τσάτσος μεταξύ επιστήμης και πολιτικής».


Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.


Είσοδος ελεύθερη για το κοινό με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr/

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Η συνταγματική αναθεώρηση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος γράφει για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Συντάγματος, προσαρμόζοντάς το στον νέο τεχνολογικό κόσμο και εξετάζει τη σκοπιμότητα ίδρυσης μιας ειδικής ανεξάρτητης αρχής στο πεδίο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα

Οι δύο ζωές ενός επιστημονικού θεσμού

Με αφορμή το διεθνές συνέδριο Tsatsos Foundation Forum, που διοργανώνεται στις 5 & 6 Μαΐου, ο Ξενοφών Κοντιάδης γράφει για την δράση και συμβολή του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, τις τελευταίες σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Περισσότερα

Η ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ είναι όψη της θεσμικής εγγύησης του απορρήτου των επικοινωνιών, όχι απλώς ευχέρεια της Βουλής (άρθ. 19 § 2 Σ.)

Ο Γιάννης Τασόπουλος επισημαίνει τα νομοθετικά και συνταγματικά ερείσματα που καθιστούν την ενημέρωση της Βουλής υποχρέωση του Προέδρου της ΑΔΑΕ.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.