Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το epoliteia.gr επανεκδίδουν, σε μορφή e-book ελεύθερης πρόσβασης με νέο πρόλογο, τη μονογραφία του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ν. Πικραμένου, Η δικαστική ανεξαρτησία στη δίνη των πολιτικών κρίσεων. Από τον εθνικό διχασμό στη δικτατορία 21.4.1967.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η δικαστική ανεξαρτησία. Κίνδυνοι και απειλές για τη δικαστική ανεξαρτησία εμφανίζονται πάντοτε, ακόμα και στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με τη διαφορά ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα υπάρχουν συνταγματικές και νομοθετικές εγγυήσεις που εφοδιάζουν τους δικαστικούς λειτουργούς για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Όμως για το δημοκρατικό πολίτευμα κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν και από τους ίδιους τους δικαστές και για τούτο είναι ανάγκη η αρχή της λογοδοσίας να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στην έννομη τάξη και κυρίως στη συνείδηση των δικαστών για να διασφαλισθεί η αναγκαία ισορροπία στη σύγχρονη δημοκρατία η οποία μπορεί, αν και αντιμέτωπη με γιγαντιαία προβλήματα, να μας προσφέρει αξιοπρέπεια, ελευθερία και ισότητα στο ζοφερό παγκόσμιο περιβάλλον του 21ου αιώνα.
Η μονογραφία εστιάζει στις παραβιάσεις της δικαστικής ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος της 21.4.1967 και στην αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας μετά την επαναφορά της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974. Ταυτόχρονα γίνονται εκτενείς αναφορές στη διαδρομή των ελληνικών Συνταγμάτων από τον 19ο αιώνα και τις δοκιμασίες που υπέστησαν το κράτος δικαίου και η δικαστική ανεξαρτησία, ιδίως από τον εθνικό διχασμό μέχρι την ιδιόμορφη περίοδο εφαρμογής του Συντάγματος του 1952 υπό τη σκιά της εμφύλιας διαμάχης.