Search
Close this search box.

Η θεσμική σημασία της πρότασης δυσπιστίας

Ο Ξενοφών Κοντιάδης εξετάζει τη θεσμική σημασία της πρότασης δυσπιστίας, που συζητήθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες.

Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η πολιτική αντιπαράθεση και η κυβερνητική φθορά έχουν ως επίκεντρο εν ευρεία εννοία φυσικές καταστροφές και τη διαχείρισή τους: την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις αρχές του 2020, τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, το ψυχρό κύμα των προηγούμενων ημερών και την ατυχή διαχείρισή του από τον κρατικό μηχανισμό. Αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως εκδηλώσεις της «κοινωνίας της διακινδύνευσης», αποτελούν τον μεγεθυντικό φακό για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, σε συνάρτηση με το μέτωπο της οικονομίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Ποια είναι η θεσμική σημασία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποδοκιμασία της κυβέρνησης και σε πρόωρες εκλογές; Μήπως η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό έχει ήδη συντελεστεί, με τη συγγνώμη που απηύθυνε προς τους πολίτες; Αποτελεί η πρόταση δυσπιστίας μία άγονη κίνηση εντυπωσιασμού που θα συσπειρώσει, έστω προσωρινά, την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα θα διευκολύνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεταφέρει την προσοχή από τις εσωκομματικές εντάσεις σε μία κορυφαία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση;

Η υποβολή πρότασης δυσπιστίας συνιστά το ισχυρότερο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτει η αντιπολίτευση και λειτουργεί ως μηχανισμός απονομής της ατομικής και συλλογικής πολιτικής ευθύνης των μελών της κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ιδίως, όμως, επιτελεί μία ισχυρή επικοινωνιακή λειτουργία, καθώς δεν αποσκοπεί στην πράξη σε ανατροπή της κυβέρνησης και στην καταγραφή ενός νέου συσχετισμού κοινοβουλευτικών δυνάμεων, αλλά στη μεγιστοποίηση της δημοσιότητας των αντιπολιτευτικών θέσεων κατά της κυβέρνησης.

Η πρόταση δυσπιστίας δεν αναμένεται να ευδοκιμήσει, ούτε ήταν αυτή η προσδοκία των υποστηρικτών της. Ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της κυβέρνησης για ολιγωρίες ή ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα. Η αναζήτηση και η απόδοση των ευθυνών αυτών από το Κοινοβούλιο, ως το υψηλότερο forum δημοσίου διαλόγου στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, θα επιτρέψει στις πολιτικές δυνάμεις να αντιπαρατεθούν στο κατεξοχήν κατάλληλο θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να αξιολογηθούν από τους πολίτες τόσο οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης όσο και τα επιχειρήματα των αντιπάλων της.

Ζητούμενο είναι το ύφος και το περιεχόμενο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κοινωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και προσδοκά από την πολιτική τάξη πειστικές απαντήσεις και εναλλακτικές προτάσεις.

Ξενοφών Κοντιάδης
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου

Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 28.01.2022

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Το δίλημμα της αναθεώρησης

Το δέλεαρ για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ότι έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το άρθρο 32 του Συντάγματος, έτσι ώστε να απεμπλακεί η προεδρική εκλογή από το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Άρα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, δεν θα συνιστά πλέον ένα υπερόπλο στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Περισσότερα

Υπόθεση Safi και άλλοι κατά Ελλάδας: Μια μεμονωμένη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή de facto πολιτική της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Ο Θωμάς Ψήμμας γράφει για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική των επαναπροωθήσεων, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ στη υπόθεση Safi και άλλοι κατά Ελλάδας.

Περισσότερα

Δικαστικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής

Πέντε Ανώτατοι Δικαστές και Καθηγητές Πανεπιστημίου τοποθετούνται πάνω στα όρια του δικαστικού ελέγχου ζητημάτων συνταγματικότητας που επηρεάζουν ή και ανατρέπουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Αφορμή η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που, σύμφωνα με τις διαρροές, έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματική την νομοθετική κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.