Search
Close this search box.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν αν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτικές ή όχι, με τον όρο όμως ό,τι ισχύει για τους δικούς τους πολίτες, να ισχύει και για τους λεγόμενους ενωσιακούς πολίτες.

Η οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών, μεταξύ των οποίων και οι Ευρωεκλογές, ανήκει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα οποία καθορίζουν και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές. Από την άλλη βέβαια, οι Ευρωεκλογές αναδεικνύουν τα μέλη ενός ενωσιακού οργάνου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συνδέονται στενά με την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, άρα είναι εύλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με αυτές.

Το άρθρο 8 της οδηγίας 93/109/ΕΚ του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 1993 καθορίζει τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι. Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου, «ο κοινοτικός εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο κράτος μέλος της κατοικίας, εφόσον έχει εκδηλώσει τη βούλησή του προς τούτο», ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο, «αν η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο κράτος μέλος της κατοικίας, η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τους κοινοτικούς εκλογείς που έχουν εκδηλώσει τη βούληση αυτή».

Προκύπτει λοιπόν ότι η παραπάνω οδηγία σέβεται την αρχή της θεσμικής αυτονομίας των κρατών μελών και δεν θίγει τις εθνικές διατάξεις σχετικά µε τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος ψήφου από τους ημεδαπούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αφήνει στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν αν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτικές ή όχι, με τον όρο όμως ό,τι ισχύει για τους δικούς τους πολίτες, να ισχύει και για τους λεγόμενους ενωσιακούς πολίτες.

Η υποχρεωτικότητα της ψήφου: Σε ποιες χώρες ισχύει  

Ο ιστότοπος Η Ευρώπη σου (Your Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα ειδικότερα, με τον νόμο 4255/2014 σχετικά με την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει τις εκλογές αυτές υποχρεωτικές, κατά το πρότυπο των βουλευτικών εκλογών. Το άρθρο 1, παράγραφος 1, εδάφιο β’ ορίζει ρητά ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική».

Συνεπώς, η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες πολίτες, άρα κατ’ ανάγκην και για τους πολίτες άλλων κρατών μελών που κατοικούν εδώ και έχουν εκδηλώσει τη θέληση να ψηφίσουν με την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Απόστολος Βλαχογιάννης
Δ.Ν. Université Panthéon-Assas Paris II
Μέλος Σ.Ε.Π. στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση: Το Brexit μεταξύ Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικής (live webcast)

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Χαράλαμπου Τσιλιώτη, «Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (BREXIT) υπό το πρίσμα του Ενωσιακού και Βρετανικού Συνταγματικού Δικαίου», οι Εκδόσεις Σάκκουλα και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου διοργανώνουν, την Τρίτη 02.02.2021 και ώρα 18:00, διαδικτυακή συζήτηση – βιβλιοπαρουσίαση, με θέμα Το Brexit μεταξύ Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικής

Περισσότερα

Πανδημία και Κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η πανδημία επιδείνωσε τις ασυμμετρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποκάλυψε την έλλειψη αλληλεγγύης μπροστά σε έναν «εξωτερικό εχθρό», για τον οποίο ουδείς μπορούσε να προσάψει ευθύνη σε επιμέρους εθνικά κράτη, όπως συνέβη με τη δημοσιονομική κρίση πριν από μια δεκαετία.

Περισσότερα

Ενεργειακή Ασφάλεια και Περιβαλλοντική Προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεδομένης της κλιματικής κρίσης που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική τη διασφάλιση εναλλακτικών και αξιόπιστων ενεργειακών πηγών, o Παναγιώτης Γαλάνης εξετάζει τις πολιτικές, τις πρωτοβουλίες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία στην ΕΕ.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.