Νέα κυκλοφορία: e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 13, Ιανουάριος – Μάρτιος 2025

Διαβάστε το δέκατο τρίτο τεύχος (Ιανουάριος-Μάρτιος 2024) του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Το δέκατο τρίτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ μόλις κυκλοφόρησε.

ISSN: 2732-9666

Σελ.: 180

Έτος κυκλοφορίας: 2025

Το 13ο τεύχος του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ ανοίγει, στην ενότητα Παρεμβάσεις, το κείμενο του Ξ. Κοντιάδη «Τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό δικαστικό σύστημα; Σκέψεις ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης».

Σημαντικό μέρος της ύλης καταλαμβάνουν οι εισηγήσεις στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή ΑΠΘ, το Université Paris I (Panthéon-Sorbonne) και το Le Mans Université στις 10 Νοεμβρίου 2023, με θέμα «Ελληνογαλλικές Συναντήσεις Δημοσίου Δικαίου – Οι μεταλλάξεις του δημοσίου δικαίου μπροστά στις κρίσεις» (Rencontres Gréco-Françaises en Droit Public – Les mutations du droit public face aux crises).

Ειδικότερα, στο Αφιέρωμα, η H. Hoepffner μελετά τη δημόσια σύμβαση σε καιρό κρίσης, η L. Janicot γράφει για την περίπτωση της Γαλλίας στο πεδίο κρίσεων και ευθύνης, ο J.-C. Rotoullié διερευνά την επιστροφή του κράτους στο οικονομικό παιχνίδι, ο T. Ducharme αναζητά νέα θεσμικά αντίβαρα και ο Ι. Μιχάλης αναλύει τον δικαστικό έλεγχο στην περίοδο της κλιματικής κρίσης.

Στις Μελέτες, η Κ.-Α. Πούλου, στην αγγλόφωνη μελέτη της, αναλύει τη συνταγματική αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην ΕΕ, η Κ. Ηλιάδου αναπτύσσει τα σύγχρονα ζητήματα ερμηνείας του δικαιώματος συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η Φ. Παναγοπούλου γράφει για την ανακουφιστική φροντίδα ως μια νέα έκφανση του δικαιώματος στην υγεία και ο Σ. Τσεβάς εξετάζει το δικαίωμα στον χώρο και τη συμβολή της ιδιοκτησίας στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Στη Νομολογία, δημοσιεύονται τα σχόλια της Μ. Τασιοπούλου στην απόφαση ΔΕΕ C-252/21 MetaPlatforms Inc. με αντικείμενο την ψηφιακή κυριαρχία και τα προσωπικά δεδομένα και του Ν. Σαββάτη στην Α323/2024 απόφαση του ΜονΔιοικΠρωτΤρικάλων, για ζήτημα φορολογικής υποχρέωσης επί κληρονομικής διαδοχής.

Στις Βιβλιοκρισίες, ο Απ. Βλαχογιάννης παρουσιάζει τη μονογραφία του Ξ. Κοντιάδη «Τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα; 40 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση» και η Ε. Πρεβεδούρου γράφει για τη μονογραφία του Γ. Καραβοκύρη «Οι συνταγματικοί σκοποί. Το δημόσιο δίκαιο σε λειτουργική στροφή».

Στο τεύχος θα βρείτε, όπως πάντα, το Συνταγματικό και Κοινοβουλευτικό μας Χρονικό από τον Θ. Ξηρό.

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγραφείς και αναμένουμε τις συμβολές σας για το επόμενο τεύχος Απριλίου-Ιουνίου μέχρι τις 15 Μαρτίου 2025, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ.

Καλή ανάγνωση!

Η Συντακτική Επιτροπή

Βρείτε το εδώ.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Τι περιλαμβάνει η “θεμελιωτική στιγμή”;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του Ξ. Κοντιάδη, “Η περιπετειώδης ιστορία των Επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821 – Η θεμελιωτική στιγμή της Ελληνικής Πολιτείας” (εκδ. Καστανιώτη, 2021), ο Γιάννης Τασόπουλος γράφει για τον ρόλο των Συνταγμάτων στην πορεία της χώρας, αλλά και την εξέλιξη της σχέσης των Ελλήνων με το κράτος και τον νόμο.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.