Νέα κυκλοφορία: e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 9, Ιανουάριος – Μάρτιος 2024

Διαβάστε το ένατο τεύχος (Ιανουάριος-Μάρτιος 2024) του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Το ένατο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης
e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ
μόλις κυκλοφόρησε.

Τεύχος 9 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2024)

ISSN: 2732-9666
Σελ.: 177
Έτος κυκλοφορίας: 2024

Το ένατο τεύχος του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ ανοίγει με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα για το φαινόμενο της Ακροδεξιάς και του μεταφασισμού στη δημοκρατία. Την εισαγωγική τοποθέτηση του Δ. Χαραλάμπη ακολουθούν οι μελέτες των Ε. Γαζή, Γ. Τασόπουλου, Π. Παναγιωτόπουλου, Κ. Παπαϊωάννου, Μ. Ρήγου και Β. Χρήστου.

Στην ενότητα των Μελετών, ο Μ. Πικραμένος αναλύει την προστατευτική λειτουργία των αρχών του Συντάγματος και του δημοσίου δικαίου στις σχέσεις κράτους-πολίτη και ο Γ. Κατρούγκαλος τη συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνικής ασφάλισης και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Θ. Ροζής σχολιάζει τη ΣτΕ Δ’ Τμήμα 2214/2023 (απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων), ο Ι. Σαρίδης τις αποφάσεις ΣτΕ Β’ Τμήμα 2018-2023/2023 (ανάκληση των φορολογικών δηλώσεων), ο Θ. Ρέντζιος την απόφαση C-162/22 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση χρήσης δεδομένων στο πλαίσιο ερευνών σχετικών με τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα) και η Σ. Παπακωνσταντίνου την απόφαση 30/2023 της ΑΠΔΠΧ (επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ στον ΟΑΣΑ για παράνομη επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου).

Στις Βιβλιοπαρουσιάσεις, η Μ. Κανελλοπούλου-Μπότη γράφει για το νέο βιβλίο της Φ. Παναγοπούλου-Κουτνατζή, Ηλεκτρονική Ψηφοφορία, Μια συνταγματική θεώρηση (πρόλογος Ευάγγελου Βενιζέλου, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα 2023). Στο τεύχος θα βρείτε, όπως πάντα, το συνταγματικό και κοινοβουλευτικό μας χρονικό από τον Θ. Ξηρό.

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Η κανονιστική σημειολογία του Συντάγματος και ο αντιθεσμικός μιθριδατισμός*

Ο Α. Μεταξάς αναλύει τη συστηματική πολυπλοκότητα του όρου «Σύνταγμα», επισημαίνοντας την κανονιστική, σημειολογική και πολιτική διάσταση του, καθώς και τη συνεχιζόμενη αναζήτηση θεσμικής ταυτότητας και αποτελεσματικού ελέγχου μέσα από αμφίβολες διαδικασίες και πολιτικές πρακτικές.

Περισσότερα

Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις: ένα εργαλείο για το μέλλον

Ο Π. Γαλάνης αναλύει τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις ως εργαλείο σύνδεσης της κρατικής κατανάλωσης με τη βιώσιμη ανάπτυξη, εξετάζοντας τη νομική βάση, τις προκλήσεις εφαρμογής και τον κομβικό τους ρόλο για τη μετάβαση σε μια κυκλική και οικολογική οικονομία.

Περισσότερα

Άρθρο 86 και «δίωξη Τριαντόπουλου»

Ο Κ. Μποτόπουλος γράφει για το Άρθρο 86 και τη «δίωξη Τριαντόπουλου», τονίζοντας πως η υπόθεση πρέπει να ακολουθήσει απαρέγκλιτα τη συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, προκειμένου να αποδοθεί ουσιαστική δικαιοσύνη.

Περισσότερα

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ