Νέα κυκλοφορία: Η Νομοθέτηση ως Επιστήμη, Π. Καρκατσούλης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ επανεκδίδουν σε ηλεκτρονική μορφή τη μελέτη του εμπειρογνώμονα δημόσιας διοίκησης, Συμβούλου του ΑΣΕΠ και π. βουλευτή, Παναγιώτη Καρκατσούλη, «Η Νομοθέτηση ως Επιστήμη».

Πρόλογος στη νέα έκδοση: Παναγιώτης Καρκατσούλης
Σελ.: 149
Έτος πρώτης κυκλοφορίας: 1990
Επανέκδοση σε e-book ελεύθερης πρόσβασης:
2023

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε, για πρώτη φορά, πριν από 33 χρόνια και αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση μιας νέας επιστημονικής πειθαρχίας, της Νομοθέτησης.

Σε αυτήν παρουσιάζεται το κοινωνικο-πολιτικό υπόβαθρο της Νομοθέτησης που διαμορφώθηκε με βάση τις εξελίξεις στις κοινωνικές επιστήμες κατά τις ταραχώδεις αλλά και παραγωγικές δεκαετίες 1960-1970. Η υποχώρηση του νομικού θετικισμού και η είσοδος στην εποχή των αυτοματισμών και της ψηφιακής εποχής δημιούργησαν εύφορο έδαφος για την ώσμωση ρευμάτων που έρχονταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με πιο ενδιαφέρουσα τη ζεύξη της Δημόσιας Πολιτικής και του μάνατζμεντ με την Κοινωνιολογία και τη νομική επιστήμη.

Στη «Νομοθέτηση ως Επιστήμη» προτείνεται η εισαγωγή ενός κύκλου σπουδών που θα συνδυάζει τη θεωρία και την πρακτική, δημιουργώντας επαγγελματίες νομοθέτες και εργαλεία κατάλληλα για την βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως είναι η Ανάλυση Επιπτώσεων.

Εκείνο όμως που διακρίνει τη «Νομοθέτηση ως Επιστήμη» είναι η μεθοδολογική στοιχείωσή της με βάση την θεωρία των αυτοαναφερόμενων κοινωνικών συστημάτων του Niklas Luhmann και των επιγόνων του. Με επίκεντρο τις θεωρίες της κοινωνικής διαφοροποίησης και της εργαλειακής κλειστότητας που προέρχονται από την Κυβερνητική, της αυτοοργάνωσης και την αυτοποίησης από τη Βιολογία και την Ψυχολογία, διαγράφεται ο αναστοχαστικός χαρακτήρα του σύγχρονου κανόνα δικαίου. Αυτή η θεωρητική ανάλυση αποτελεί τη βάση μιας νομοθετικής επιστήμης που μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες ενός περίπλοκου, σύνθετου και αντιφατικού κόσμου, διατηρώντας το δίκαιο ως μηχανισμό κοινωνικής ενσωμάτωσης και το κράτος δικαίου ως θεμέλιο των σύγχρονων δημοκρατιών.

Τρεις δεκαετίες μετά, η «Νομοθέτηση ως Επιστήμη» παραμένει επίκαιρη στις επισημάνσεις της και χρήσιμο βοήθημα για όποιον αναζητά νέες λύσεις σε παλιά, αλλά διαχρονικά επίκαιρα, προβλήματα. 

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση: Η δημοσιογραφική ελευθερία και οι εχθροί της

Αύριο, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 17:00-19:00, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με το Syntagma Watch, διοργανώνουν δημόσια συζήτηση για τα εμπόδια στην ελεύθερη δημοσιογραφία και την επίδρασή τους στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και την ποιότητα της ενημέρωσης, με θέμα “Η δημοσιογραφική ελευθερία και οι εχθροί της”.

Περισσότερα

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!