Νέα κυκλοφορία: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ; 40 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, Ξ. Κοντιάδης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ παρουσιάζουν, σε μορφή e-book ελεύθερης πρόσβασης, τη νέα μονογραφία του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφώντα Κοντιάδη με τίτλο «Τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα; 40 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση».

ISBN: 978-618-87336-2-6
Σελ.: 500
Έτος κυκλοφορίας: 2024

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται απαντήσεις στις σημαντικότερες ερωτήσεις που αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος:

Γιατί χρειάζεται να αναθεωρούνται τα Συντάγματα;

Ποιο είναι το συνηθέστερο και σοβαρότερο σφάλμα των σχεδιαστών της συνταγματικής αναθεώρησης;

Υπάρχει «δεξιά» και «αριστερή» αναθεώρηση του Συντάγματος;

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος του συνταγματικού λαϊκισμού;

Είναι σκόπιμο να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Πώς θα αποφευχθεί η εργαλειοποίηση του εκλογικού συστήματος;

Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί στο Σύνταγμα η δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων;

Πώς πρέπει να αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός;

Τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία της Βουλής;

Πρέπει να κατοχυρωθεί το ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων του βουλευτή και του υπουργού;

Πώς πρέπει να επιλέγεται η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων;

Είναι σκόπιμη η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου;

Πρέπει να προβλεφθούν στο Σύνταγμα ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή;

Οι απαντήσεις αποσκοπούν να αναδείξουν το πρόβλημα, να αναπτύξουν συνοπτικά τα αντιπαρατιθέμενα επιχειρήματα και να υποδείξουν μια λύση ως ορθότερη, παρέχοντας όμως ένα πλαίσιο ώστε να μπορεί να διαμορφώσει καθένας τη δική του άποψη.

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Αφιέρωμα //Αλλαγή Εκλογικού Συστήματος// Ψήφος Αποδήμων: Το Σύνταγμα, ο Νόμος, η Πράξη

Η πρόβλεψη για την, δια της νομοθετικής οδού, ρύθμιση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος «από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια» υπάρχει ήδη από το Σύνταγμα του 1975, στο άρθρο 51 παρ. 4. Ο σχετικός νόμος δεν ψηφίστηκε, ως τώρα, ποτέ. Δεν ήρθε καν στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

Περισσότερα

Η άρνηση παραχώρησης αίθουσας από τον Πρόεδρο της Βουλής: Ανάγκη εναρμόνισης της συνεδρίασης Κ.Ο. και της Ολομέλειας ή πολιτική σκοπιμότητα;

Με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με την παραχώρηση αίθουσας για συνεδρίαση στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, οι Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας και Πάρης Τσούτσης εξετάζουν τον Κανονισμό της Βουλής, τον ρόλο του Προέδρου της, αλλά και τη σημασία του συμβιβασμού τύπου και ουσίας.

Περισσότερα

Μπορεί να είναι ο κ. Κασσελάκης Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Αν ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, μπορεί να θεωρηθεί, βάσει του Συντάγματος, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης σχολιάζει, με αφορμή την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.