Search
Close this search box.
Σήμερα ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί ένα χρόνιο ζήτημα που παρέμενε αδρανές από το 1975 και αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Εκδήλωση του Ιδρύματος Τσάτσου με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών

Σε ένα σημαντικό θέμα της δημόσιας σφαίρας ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο «Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων;» και κεντρικό ομιλητή των Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί ένα χρόνιο ζήτημα που παρέμενε αδρανές από το 1975 και αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού.  

Στην εκδήλωση παρενέβησαν με τις ομιλίες τους ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου), η κυρία Φαίη Μακαντάση (Research Analyst στη διαΝΕΟσις, Συμβ. Επίκουρη Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου) και ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη.

Η ανάγκη συναίνεσης του πολιτικού κόσμου και η επιθυμία των αποδήμων για ισότιμη ψήφο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν άδικο εάν δεν προχωρούσε η ρύθμιση που αφορά την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, με όποιους περιορισμούς κι αν χρειάστηκε να τεθούν προκειμένου να συγκεραστούν όλες οι απόψεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός κόσμος θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα. 

Αποτελέσματα της πρώτης εμπεριστατωμένης μελέτης που έγινε στη Βρετανία για τους Έλληνες της διασποράς, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ελληνική Διασπορά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την διαΝΕΟσις, παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κυρία Φαίη Μακαντάση. Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων της έρευνας είναι η διευρυμένη επιθυμία για ισότιμη και ισοβαρή ψήφο, ενώ σε ένα μικρό βαθμό αποδοκιμάστηκε η δυνατότητα ψήφου αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η κ. Μακαντάση τόνισε την ανάγκη η διευκόλυνση της ψήφου να αποτελεί μια ουσιαστική και όχι ημιτελή μεταρρύθμιση, εξαλείφοντας ερωτήματα που αφορούν τη σύνδεση ιθαγένειας με οικονομικά κριτήρια αλλά και την ορθή καταγραφή της παραμονής των αποδήμων στο εξωτερικό ως προς τη φύση και τη διάρκειά της.

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, υπογράμμισε ότι μόνο τα κράτη με υψηλή διασπορά, όπως είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος δεν έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο νομοθεσίες διευκόλυνσης της ψήφου των αποδήμων, ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν υιοθετήσει νομοθεσίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οδηγήσει σε απόλυτη εξομοίωση μεταξύ εκλογικού σώματος των πολιτών του εξωτερικού και του εσωτερικού. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ορθώς τελικά στο ελληνικό νομοσχέδιο δεν τέθηκε περιορισμός για το μέλλον (όταν δηλαδή περάσουν, για παράδειγμα, 30 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό να χάνεται η δυνατότητα της ψήφου).

Ο καθηγητής κ. Ξενοφών Κοντιάδης έθεσε προς συζήτηση πολλούς προβληματισμούς μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της συναίνεσης, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία όταν αφορά συνταγματικές ρυθμίσεις. Όταν όμως η συναίνεση, όπως υποστήριξε, οδηγεί σε χειρότερες ρυθμίσεις αποτελεί μια κατάσταση που πρέπει να λειτουργήσει ως πηγή σοβαρού προβληματισμού. Γι αυτό και έθεσε το ερώτημα «η ανάγκη συναίνεσης που επέβαλε ο αναθεωρητικός νομοθέτης το 2001 για τη σχετική ρύθμιση ήταν μια αρνητική πρωτοβουλία;», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη δυσκολία που υφίσταται στο να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Αφιέρωμα // Αναθεώρηση του Συντάγματος // Το αίτημα ενός ανοιχτού διαλόγου

Η συνταγματική αναθεώρηση που ξεκίνησε στην προηγούμενη Βουλή και πρόκειται να ολοκληρωθεί στην παρούσα είναι πράγματι αναγκαία και θα μπορούσε να αποβεί επωφελής, σύμφωνα με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδη. Το Syntagma Watch με αφορμή τις διαδικασίες που αναμένονται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή για τη θεσμική αναμόρφωση της χώρας δημιουργεί ένα νέο αφιέρωμα στο πλαίσιο του οποίου θα σκιαγραφηθεί η πρακτική της αναθεωρητικής διαδικασίας από το Σύνταγμα του 1844 έως και σήμερα και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στοιχεία και λεπτομέρειες για την εν εξελίξει διαδικασία (2018-2019). Οι επισκέπτες του Syntagma Watch μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τις απόψεις τους κάτω από τα δημοσιεύματα των επιστημονικών συνεργατών της ιστοσελίδας, οι οποίοι μέσα από πρωτότυπα άρθρα ανάλυσης θα ερμηνεύσουν με προσιτό στον μη εξειδικευμένο αναγνώστη τρόπο τις σχετικές εξελίξεις.

Περισσότερα

Αφιέρωμα // Η διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με αφορμή την επερχόμενη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Syntagma Watch εντάσσει στις δημοσιεύσεις του ένα αφιέρωμα για τον θεσμό του αρχηγού του κράτους, ο οποίος επιτελεί έναν θεμελιώδη ενοποιητικό ρόλο εντός της πολιτείας. Στο άρθρο που ακολουθεί ο κ. Χαράλαμπος Τσιλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη διαδικασία σε συνδυασμό με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη (άρθρο 32 Σ) που ρυθμίζει την εκλογή αυτή, θίγει σημαντικές εκφάνσεις ως προς τη διαδικασία ανάδειξης του ΠτΔ (προτάσεις κομμάτων, φάσεις, ψηφοφορίες, εκλογή).

Περισσότερα

Η αποτελεσματικότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος δεν εισάγει ένα «νέο» δικαίωμα για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αλλά απλώς θέλει να καταστήσει εφικτή την άσκησή του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους, δηλαδή να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητά του, κατ’ εφαρμογήν και του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.