Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ «Μεγεθύνσεις» του Θανάση Γεωργακόπουλου παραχώρησε στις 22 Νοεμβρίου 2019 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, θίγοντας το πολύ σημαντικό ζήτημα της τελευταίας Συνταγματικής αναθεώρησης, για το οποίο έχει ανακύψει το κρίσιμο ερώτημα εάν τελικά αποτέλεσε μια «χαμένη ευκαιρία».
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τη σχετική συνέντευξη.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος στα 44 χρόνια της Μεταπολίτευσης, η οποία ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κοντιάδη η αναθεώρηση έχει αρκετές νέες διατάξεις, οι οποίες είναι χρήσιμες και συνεπώς δεν συμμερίζεται πλήρως την άποψη ότι αποτελεί μια «χαμένη ευκαιρία». Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, όπως τονίζει, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μόνο για το γεγονός ότι «θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα για να ξεκινήσει μια νέα αναθεωρητική διαδικασία».
Παραλείψεις
Παράλληλα, ο κ. Κοντιάδης υπογραμμίζει τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, την ανάδειξη της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, την αδυναμία αλλαγής του άρθρου 16 αναφορικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος. Πρόκειται για θέματα τα οποία ενώ συζητήθηκαν, δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη συναίνεση για να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση.
Το αρνητικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη, στο όλο εγχείρημα της αναθεώρησης είναι το περιορισμένο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες παρόλο που υπήρξε μια φιλόδοξη εκκίνηση της διαδικασίας. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου αποδίδει τη στάση αυτή στην κόπωση των πολιτών, η οποία απορρέει από τα σύνθετα προβλήματα που πλήττουν την καθημερινότητά τους.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας – Η ψήφος των αποδήμων
Σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κοντιάδης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ισχύσει η απευθείας εκλογή από το λαό, δεδομένου ότι δεν κρίθηκε αναθεωρητέο το άρθρο 30, στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι η εν λόγω εκλογή γίνεται από τη Βουλή. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι επιθυμητή θα ήταν η ανάδειξη ενός Προέδρου υπερκομματικού, με κύρος και αυτός θα μπορούσε να εκλεγεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.
Για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο ζουν. Για αυτό και θεωρεί χειρότερη την ακύρωση της προσπάθειας που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή σε σχέση με τον καθορισμό κάποιων περιορισμών.