Τι σημαίνει «εύρυθμη λειτουργία» των υπηρεσιών Υγείας; – Σχόλιο στις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ

Ο Τάκης Βιδάλης εκφράζει τους προβληματισμούς του σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Με τις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών, το ΣτΕ απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν, επικαλούμενο (μεταξύ άλλων) δύο επιχειρήματα ουσίας: ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο α) να μεταδοθεί ο ιός στους ευπαθείς νοσηλευόμενους και β) να νοσήσουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, με συνέπεια τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

Ωστόσο, με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα (και χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του Ισραήλ και της Μ. Βρετανίας), έχει από καιρό επιβεβαιωθεί ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν συνεπάγονται την αποφυγή της μετάδοσης της ιού σε τρίτους ούτε διασφαλίζουν το ότι εκείνος που εμβολιάζεται αποκλείεται να νοσήσει. Η ωφέλειά τους έγκειται, κατά βάση, στην προστασία του τελευταίου από το να νοσήσει σοβαρά και να εξαναγκαστεί σε νοσηλευτική περίθαλψη.

Αυτό σημαίνει ότι: α) ο εμβολιασμένος υγειονομικός δεν αποκλείεται να μεταδώσει τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς που φροντίζει και β) ο ίδιος, ακόμη και αν νοσήσει ελαφρά, θα πρέπει να αποσυρθεί προσωρινά από τα καθήκοντά του και να τεθεί σε καραντίνα. Έτσι, κανένα από τα δύο επιχειρήματα της απόφασης δεν ευσταθεί, για πραγματικούς λόγους που θα έπρεπε να προσέξουν οι δικαστές.

Προξενεί επιπλέον εντύπωση το ότι η απομάκρυνση ανεμβολίαστων – αλλά κατά τεκμήριο έμπειρων – εργαζομένων στα νοσοκομεία μας δεν θεωρήθηκε από το δικαστήριο ότι διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των τελευταίων (ειδικά εν όψει αναμενόμενου «τέταρτου κύματος» της πανδημίας). Αντίθετα, κρίθηκε επαρκές το ότι θα υποκατασταθούν στα καθήκοντα αυτού του προσωπικού υγειονομικοί που προφανώς θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της πίεσης στο σύστημα υγείας με…ταχύρρυθμη εκπαίδευση! Μια τρίμηνη σύμβαση δεν μπορεί να συγκριθεί με δεκαετίες υπηρεσίας, που δοκιμάστηκε μάλιστα και αντεπεξήλθε επιτυχώς στη διετία της πανδημίας! Η «εύρυθμη λειτουργία» έχει ήδη διαταραχθεί… 

Τάκης Βιδάλης
Συνταγματολόγος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Πόσο πιστεύουμε στο Σύνταγμά μας; Σχόλια σε μια πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης

Συνταγματικός κυνισμός, συνταγματικός κομφορμισμός και λαϊκισμός αποτελούν διαφορετικές μορφές πρόσληψης του Συντάγματος που επιτείνουν την απαξίωσή του. Όμως, η κρισιμότερη αιτία υποβάθμισης του συνταγματικού πατριωτισμού στη χώρα μας είναι η πεποίθηση ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται συστηματικά, και το έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας που συνοδεύει αυτή την πεποίθηση.

Περισσότερα

COVID-19 και Επικοινωνιακό Απόρρητο

Η προβολή της ανατρεπτικής πραγματικότητας που επέφερε ο Covid-19 στα νομικά συγκείμενα διαμορφώνει πεδίο δυναμικών σταθμίσεων προκειμένου να εξισορροπηθεί η σύγκρουση μεταξύ του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής, των προσωπικών δεδομένων και της εν γένει, αυτοδιάθεσης του ατόμου, αφενός και αφετέρου, της δημόσιας υγείας ως ειδικότερης έκφανσης του δημοσίου συμφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό η ιχνηλάτηση του πληθυσμού εντός δεδομένης επικράτειας διά της αξιοποίησης των δεδομένων θέσης – ένα είδος μέτρου μαζικής επιτήρησης -, θα πρέπει να αποτιμηθεί σε συνάρτηση με τους κινδύνους που αυτή επάγεται ως προς την ακεραιότητα του επικοινωνιακού απορρήτου.

Περισσότερα

«Αθηναίοι» και «Σπαρτιάτες»: Η ασπίδα των δικαιωμάτων τον καιρό της πανδημίας (Μέρος Α΄)

Τα ατομικά δικαιώματα που κατοχυρώνει το Σύνταγμα προσφέρουν τελικά την εγγύηση προστασίας που νομίζαμε; Τα μέτρα του κορωνοϊού φαίνεται να αποτελούν έμπρακτη διάψευση του χαρακτήρα των δικαιωμάτων ως ασπίδας προστασίας μας, ικανής να αποκρούσει την προσβολή τους. Είναι ο φόβος αυτός βάσιμος;

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.